Cara Mudah Menukar Template Tanpa Hilangkan Widget

Assalamualaikum.

Hari ini azza nak ajar korang cara mudah untuk menukar template :) rasanya semua dah tau yang azza share nie hanya untuk yang tak tahu lahi ea ? kalau yang dah tahu, nak tambah pun boleh :) nak menjampuk pun boleh :)


Nak tukar template dalam masa 5 minit tak ? rasanya tak sampai pun, azza sarankan korang ikut tutorial nie okayy ? :) Jom belajar !



Langkah petama :


Korang download dulu template yg korang nak, Cari mana mana template yang korang berkenan di hati.

Langkah Kedua :


Sambil tunggu download tu siap. Korang log in blog > dashboard > design > dan susun widget2 korang supaya mnjadi satu ruangan sahaja. CONTOH :)




klik tuk tumbesaran yang nyata :)





pastu korang save and pegi pulak kat edit HTML. JANGAN TICK DEKAT Expand Widget Templates oke. korang cari <b:widget id= dengan menekan button ctrl + F pastu KLIK smua widget korang (seperti dalam gambar) dan save dalam notepad


Langkah Ketiga :


browse dan upload template yang korang dah download seperti yg korang buat di step pertama, Then dia pasti akan keluar mesej delete widget kan ? Korang jangan risau, korang just pergi kepada step seterusnya. Benda tu tadi , korang just abaikan TANPA menekan cancel , delete or save .

Langkah keempat :


Dengan menekan ctrl+F lagik , korang cari <b:section class='sidebar' id='sidebar1' preferred='yes'&gt; dan paste widget yg korang save dalam notepad tadi. Lepas tu preview, anda sudah brpuas hati ? Save !


Langkah kelima:


Ada sesetengah blogger trsalah masukkan kod kan ? Jangan risau. anda bukan tersalah masukkan kod. anda mengalami masalah seperti ini ? More than one widget was found with id: Profile1. Widget Id should be unique. Jangan risau , itu bermakna korang kena tukarkan profile 1 itu kepada profile 2 atau sebaliknya. Selepas berpuas hati , korang preview dan akhirnya save :)


Langkah Keenam :


Tidak berpuas hati ngan susunan page element? Susun laa kembali. Selamat Mencuba

16 comments:

  1. SALAM...
    langkah lain tu tunjuk ler yang ada gambornya..baru tak konpius....macam langkah 1 dan 2...pakai gambor lagi senang paham...mekasih atas info ni

    ReplyDelete
  2. hakhakhak... sng jek wat neyh.. nak gambo ke ?? alahai... nnt sy amik gambar keh :)

    ReplyDelete
  3. x fham la.. awk tlog wat kan utk sye bole?? hehehe... pning kpale sye nk wat nie.. aduss .. please... do 4 me !! ;)

    ReplyDelete
  4. @Forever Yours

    hah? hehe, dear, azza pun tgh belajar nie, apa yang tak reti boleh inbox azza dekat fb tau

    ReplyDelete
  5. http://kaki-gamerz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. info yg berguna ni......kalau ada masa nnti nak cuba

    ReplyDelete
  7. saya nak tanya..npe tiap kali saya nak tkr template akan kuar ayt ni
    Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
    XML error message: Content is not allowed in prolog.
    saya x tahu nak wat cam ne...hrp awak boleh tolg..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. adjustkan balik coding dia :)) preview dulu sebelum save okay.

      Delete
  8. done follow ur blog.please follow my blog too!:)

    ReplyDelete
  9. camne nk download template

    ReplyDelete
    Replies
    1. just klik pada download template :)

      Delete