Tutorial : Auto Publish Post dan Sticky Mode

Assalamualaikum. jom belajar :DD


korang tahu tak apa maksud auto publish dengan sticky ni? okay. auto publish post ni korang boleh jadikan ia sebagai post berjadual. kiranya korang takde masa sangat nak upload post tapi dalam masa yang sama nak update setiap hari, korang boleh gunakan mode auto publish post


Sticky mode post pulak, korang boleh holdkan post tu untuk kekal je di kedudukan pertama walaupun ada new post. faham tak? maksudnya, walau korang ada post baru, post tu akan ada di kedudukan KEDUA sebab kedudukan PERTAMA ada sticky post.

so faham dah? enjoy!


Auto Publish Post


Log in blog > dashboard > post > tulis post cam biasa > pergi post options > edit post date and time > publish post.






dalam edit post dia akan kuar macam neh :))





dah siap :))


Sticky Mode


In blogger > dashboard > post > tulis post cam biasa > publish post > masuk setting post balik > pastu edit dekat post date anda time > publish post dan siap.



selamat mencuba :))

10 comments:

  1. aii nak tips buat nasi goreng boleh ?

    ReplyDelete
  2. alynn..

    welcome dear

    ReplyDelete
  3. thnx cik zaza..sgt sgt berguna....blh buat post auto lagu tu...nanti nk try buat :)

    ReplyDelete
  4. err dik..nk buat yg ada kotak kecik kat bawah n3 mcm mana..tg 3kotak kecik tu..yg org tulis..anda juga meminati ini...adk ada buat tutor tak..

    ReplyDelete
  5. err.. apa yek abg ? adik tak paham..

    ReplyDelete