Tutorial Like Facebook Di Setiap Entri




okie , da lama tak wat tuto kan ? hahaha , smpai kan majuk sys zatty , ahhaha , adoii haa , sorry yek sis zatty , ritu ingat nak wat tuto pastu bila da delete badge tu trus tak ingat da , hahaha , sorry sesangat , , ,


okie , kali neh dapat request dari sys mika , dia tanya caner nak buat button like neh ? dia kata smua tuto dia p pasal like smua tak mnjadik , haishh ciannya sis , okie laa meh aiza ajar cara aiza okie , cara ney sma jugak ngan sis liyana tapi yang aiza punya lagi ringkas , okie ;p


as usual > log in blog > layout > edit HTML > tick pada Expand Widget Templates then dgn mnggunakan ctrl F cari script ney ( data:post.body ) bila da jumpa , save code kat bawah neh selepas code data:post.body okay


<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>



then bila da siap , preview n kalau button like tu timbul save kan aje , okay ? ciappp !

26 comments:

  1. salam dik..akak dah bertukar blog ke http://www.inidiarinurul.com

    ReplyDelete
  2. nanti akak nak try tutorial ni lah..hehhe..thanks for sharing dear..=)

    ReplyDelete
  3. kalau dah xde fb buleh buat ke dik hehe

    ReplyDelete
  4. tanx utk tutorial ni =]

    ReplyDelete
  5. @nurul

    okeh kaq , tengss inform :)

    ReplyDelete
  6. nak buat ! azza . thnx yepp :)

    ReplyDelete
  7. dah buat tp kejap ade kejap xde..knape ek???

    ReplyDelete
  8. tak der pon code data:post.body .... waa, sedih3.

    ReplyDelete
  9. da try buat tapi tak bole pown :(
    bile tekan preview then dia kua nieh

    [Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
    XML error message: Element type "iframe" must be followed by either attribute specifications, ">" or "/>".]

    camne erk ?

    ReplyDelete
  10. @yaya

    akk salah masuk edit tuu, try lagik ehh :)

    ReplyDelete
  11. nape xbuleh copy paste ? susah la .

    ReplyDelete
  12. adushh . .susaa nyaa , ,nape die kata [Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.XML error message: Element type "iframe" must be followed by either attribute specifications, ">" or "/>".] ? humm :'( sedih

    ReplyDelete
  13. @s ! t ! SuHaIdA

    tekan ctrl + C tuk copy dan ctrl + V paste :)

    ReplyDelete
  14. tenxs foe thz tuto !

    ReplyDelete
  15. thanks that it is very valuable information.

    ReplyDelete
  16. @schymewl

    okay, welcome, happy blogging yah :D

    ReplyDelete
  17. @Д.Тэмүүжин

    okay, welcome, happy blogging yah :D

    ReplyDelete
  18. Mantap nihh tutor :)
    salam kenal yoo :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks thanks :) salam kenal jugakk.

      Delete