Tutorial - Meletakkan Ikon Di Tepi Link




Jom kita belajar ! :D


log in blog > layout > edit HTML > tekan ctrl+f dan cari .sidebar ul {


bila dah jumpa, korang akan jumpa code-code yang memeningkan kepala korang kan? okay, then cari code di bawah ni :


.sidebar ul {
margin: 0;
padding: 0;
list-style: none;
}
.sidebar li {
margin: 0;
padding-top: .2em;
padding-$endSide: 0;
padding-bottom: .2em;
padding-$startSide: 10px;
text-indent: -15px;
line-height: 1.5em;
border-bottom: 1px #ED125A solid;
}

korang delete coding tu n gantikan dengan code d bawah ini

.sidebar ul li {
background:url("link url korang") no-repeat 2px .25em;
margin:0;
padding:0 0 3px 16px;
margin-bottom:2px;
text-indent:7px;
line-height:1.3em;
}


okie , lam link url korang tu , korang cari laa kat mana2 keh , make sure biar laa santek sket kan ? hahaha.. bila dah siap , preview n bila dah mnjadik , just go on pada save.


eyh² , ada lagi , jgn lupa add pada bahagian neh okie ;p





make sure jgn tick pada icon , dah siap n save ajek laa , moga brjaya..


pssst : spe yang dah pandai buat n dah de kat belog , gtau ar , meh nak p jenguk meh.. hahaha ;p


33 comments:

  1. dah lama cari tuto nih....akak amek..

    btw, thanks aiza :)

    ReplyDelete
  2. wa..umo 14..igt lg tua haritu..hu3 hebak mu..
    nice tutorial~ :)

    ReplyDelete
  3. rajin nye wat tutorial.. me loike...

    ReplyDelete
  4. ske bce tutorial :)

    ReplyDelete
  5. faraa..

    ooh yeahhh

    ReplyDelete
  6. thanks dik
    akak dah jadi dah ;)

    ReplyDelete
  7. salam ..
    x mnjadi pon ..
    dh lme try ..
    mmg 2 x dpt ..
    mcm mne ??

    ReplyDelete
  8. @saya

    org lain dapat jek ney ;p

    ReplyDelete
  9. Anonymous5:54:00 PM

    kalo bukan blogspot.com pun boleh ke??

    ReplyDelete
  10. @Anonymous

    ouh, boleh tapi code dia bertukar (:

    ReplyDelete
  11. kan akak tulis kat atas tu lepas log in blog,layout..layout tu kat mane?

    ReplyDelete
  12. @hana

    dik, dulu org panggil layout, sekarang dah design, hehee

    ReplyDelete
  13. x jumpe laa yg .sidebar ul} tu.. hurmm.. :(

    ReplyDelete
  14. @AnisahRamli

    nei tuto lama sygs, azza pun tak pakai dah, try search .sidebar ul li{

    okay (:

    ReplyDelete
  15. azza ....sye tkan ctrl+f then dye kuar kotak..then sye nk type sidebar ul...tp xbole... then klu sye type sidebar je dye bole...sye pening da jadinye...bole tolong ajarkan sye x...by the way...im neeww in blogging world nieh..hehe...harep2 azza bole tolong sye...thanks... (:

    ReplyDelete
  16. @Sarra Min

    syg, cer cari sidebar ul li{ tak pun syg tambah je code yang azza bg tu keh :))

    ReplyDelete
  17. piqa nak try buat lahh , hehe , thnx azza :)

    ReplyDelete
  18. azza , pqa tak pndai laa , mntak tlong ajar ? boleh , huhu :)

    ReplyDelete
  19. azza...ta boley buat pun?..cena ni?..tlong sikh....kn dah tkan kt design...pstu nk tkan edit html tu?..tkan kt mana?

    ReplyDelete
  20. akk . cmne nie ? tabole laa .
    saia cari , jess jmpa sidebar-right ,
    sidebar-left n blablabla . ah , mrepett laa .
    tolonx saia . :(

    ReplyDelete
  21. @nur hanis

    edit html tu dalam kolumn design

    ReplyDelete
  22. dah dapat (:
    tengs awak <3

    ReplyDelete