Tips Menegur Cara Baik Antara Bloggers

Assalamualaikum..



hari nie azza nak bagi tips sikit dekat korang yang berhati budi pekerti nie macam mana cara nak menegur secara baik, azza tengok kebanyakkan blogger nie tegur blogger lain dengan kasar budinya, tak malu ke kalau adik adik baca? atau anak anak baca? ingat, kita kena tunjukkan teladan yang baik untuk mereka ((:


@ mestilah kena bersenyum

nak tegur, ada adatnya,, jangan main sergah, tegur lah secara berhemat, jangan mengata, tengok bebaik apa yang tidak kena dengan seseorang tu, fikir bebaik, kalau dia ada buat salah, haruslah tegur dengan baik, kalau boleh tegur secara privasi, melalui mesej atau pun komen ((:


@ komen yang munasabah

barua? geng seladang? azza rasa elok jaga dan baiki kata tatasusila, elakkan bagi komen benda yang tak masuk akal, kelak dibenci orang, ingat, kalau anda sebarkan fitnah, then, orang lain pula sambung fitnahan anda tu, tak rasa ke yang anda anda anda sedang menambah dosa? pahala tu dah cukup ke nak bawah ke kubur kelak? kita nie dah tua, entah besok atau lusa, matilah kita


@ jaga privasi mereka

blogger sombong? orang pun duk mintak link, anda bagi? tak rasa itu suatu dosa besar ek? dah laa kita duduk mengutuk then pass pass pulak link blogger tu dekat orang lain, kita bukak pekong dia, mengata dia, tomah dia, hina dia, keji dia, hina sangat ek orang macam tu? apa yang anda rasa kalau orang pun duk mengata dekat anda? apa yang anda rasa kalau orang pun duk tomah dekat anda?


kalau boleh, bila nak buat post menegur, elakkan dari memberitahu link blogger tu, jangan nak aibkan orang kalau tak tahu perkara yang sebenar, bloggers pun, diingatkan, jangan nak jaga sangat tepi kain orang nie, internet? alam maya? boleh direka, cerita blogger azza menafikan tak semua betul. nak tambah dosa? buat lah



ada yang terasa tak dengan entri nie? kalau terasa tu bawak laa bertaubat ya, azza hanya menegur, tanak tambah dosa sahaja, tegur ada caranya, bukan pakai main serang ya, kita nie duk dalam satu malaysia, kalau malaysia tu pijak anda, anda nak duk kat mana lagi? by the way, tahniah malaysia di atas kemenangan piala AFF, malaysia boleh ((:

14 comments: