Dunia hanya pinjaman, mati tak kira masa



kan best bila kita duk seorang je dalam kubur nie, menyendiri, takde sapa pun nak kacau kita.



kenapa saya upkan di blog? hanya peringatan, dunia tak akan pernah lari daripada kontroversi, dunia hanya pinjaman, esok lusa atau sekejap lagi masa kita sudah tiba? kita akan pergi, pergi jauh dari alam maya, pergi jauh dari keluarga, pergi jauh dati anak anak, pergi jauh daripada sesiapa pun


nak mengumpat, nak memberi kutukan, berpada pada lha, jangan nak reka reka cerita, tak baik, ingat, kita tumpang di dunia allah, jangan allah turunkan bala sudah di negara kita akibat kutukan itu, berdosa besar kalau kita jatuhkan anak yatim.

Hadith :

Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:”Orang-orang yang bertanggungjawab mengurus anak yatim, baik dari keluarga sendiri atau tidak, maka aku dan dia seperti dua ini di syurga kelak.” Dan baginda memberi isyarat dengan merapatkan jari telunjuk dan jari tengah (ertinya berdekatan).”

(Bukhari)




10 comments:

  1. yup... harta semue takkan bwk masuk kubur...

    ReplyDelete
  2. takut nye bile ingt kan mati..hope kite sentiase brada d jalan ALLAH..

    tlg doakan adik niesz yer..
    updated entry : risau nya adik kat kaherah, ada rusuhan

    ReplyDelete
  3. kalo sentiasa ingatkan mati, maka hati kita boleh jd tenang

    ReplyDelete
  4. hmm betul2, kepada Allah jugalah kita dikembalikan ^_^

    Jom: Kalau Gerrard jadi Boss

    ReplyDelete
  5. @Firdaus Kasim

    hehehe, ya saya, hati akan tenang

    ReplyDelete