Tutorial : Blog Archive Ditukar Kepada Bentuk Calendar

Hyeee peeps !


tutorial datang lagi, kali nie azza nak share ngan korang macam mana nak buat Blog Archive yang panjang panjang tu ditukar Kepada Bentuk Calendar, haa, menarik bukan? kat bawah nie ada contoh yang azza punya, dah ramai kan yang tanya? eheks.




yang dipetakkan merah tu tahu, oke sekarang, korang ikut apa yang azza suruh nie.

log in blogger > dashboard > layout > add a gadget

<center><div id="blogCalendar"></div>
<script type="text/javascript" src="http://lvchen-recentcomments.googlecode.com/svn/trunk/Calendar/1.0/calendar_pack.js"></script>
<script type="text/javascript">
Calendar.base="zaza96.blogspot.com";
Calendar.timeZone="+08:00";
Calendar.timeZoneCheck = true;
Calendar.drawTable();
</script>
<style>
#blogCalendar {
display:block;
text-algin:center;
border:1px dotted #F6358A;
width:90%;
background: #ffffff;
}

#CalendarCaption a {
text-decoration:none;
}

#CalendarCaption {
border-bottom: 2px solid #F6358A;
width:85%;
margin:auto;
}

#CalendarTable a {
font-weight:bold;
color: #F6358A;
}

.Today {
background: #F6358A;
font-weight:bold;
text-decoration:none;
}

#CalendarFooter {
font-weight:bold;
margin-top:5px;
margin-bottom:5px;
background: #FFC0CB;
}

.yearInput {
color: #000000;
background: #F6358A;
}

.monthTable {
color: #000000;
background: #F6358A;
}
</style></center>


yang di boldkan tu korang tukar pada link korang tahu, sapa yang dah pandai coding, mainkan peranan sendiri, tukar apa yang patut oke? (: kalau nak tiru cam azza, just tukar dia punya link okays (:


p/s : kalau sempat, esok azza turun kl, ada sapa nak ikut?



Love,

51 comments:

  1. aima dh try... suka2..
    thnx ya

    ReplyDelete
  2. Salam...

    Menarik ni..
    tp mcm berat sikit la kalau ada widget byk2..

    ReplyDelete
  3. wah . menarik lah ! thankz :)

    ReplyDelete
  4. azza buatlah tutorial cam ner nak buat komen ada replay..
    bole????=)

    ReplyDelete
  5. @aima in luv

    welc, hehe, thanks sbb tgk blog azza

    ReplyDelete
  6. @iza

    yepp, tapi ssuai lah kan blog azza nie tade widget sgt, hehe

    ReplyDelete
  7. blurr otak akak dik oii..

    ReplyDelete
  8. comel juga buat kalender kan :)

    ReplyDelete
  9. kalau guna wordpress boleh juga ke ni?
    memang cun sangat2

    ReplyDelete
  10. menarekkkk!!thanks 4 da tutorial! :)

    ReplyDelete
  11. @tehr

    hehehe, maybe boleh, try guna

    ReplyDelete
  12. azza,contest tu memg qyqa tag azza tp clap buh link..
    hehehehe
    join yeh!!!!!

    ReplyDelete
  13. dear :D thanx i loike!

    ReplyDelete
  14. salam pagi jumaat =)

    banyak kali dah nak buat asyik tertangguh je..

    ReplyDelete
  15. hoho.patot lah nmpk sesetengah bloggers yg buat2 calendar mcm tuh.

    tp kan, mcm susah jugak lah sbb x nmpk tajuk :P

    ReplyDelete
  16. @Puteri Iqa Izyan

    hehehe, dia boleh nampak tajuk, bila gerakkan mouse ke nombor tu automatik post tu akan kuar, hee

    ReplyDelete
  17. wah..nice info...anyway polo u...dont forget to polo me k (^^,)

    ReplyDelete
  18. @Kakashi Diaries


    jangan lupa bagi backlink yah, kalau tak, penat lah daku, buat copy buat copy, cer hargai sikit apa yang orang buat kay :)

    ReplyDelete
  19. nanti maryam tunggu arza kat kl...maryam tinggal kat kl..hehehehehe

    ReplyDelete
  20. Adik, macam mana nak tukar size calendar tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang size dia dah kecik kak :D

      Delete
  21. please reply me , kenapa dia lambat loading yang bawah tu :'( url yang salah ke atau tak boleh letak http:// ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takla :) mmg betul dah yg awak buat tuh :>

      Delete
  22. tutorial yang bagus ;)

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum,thanks for the tutorial.

    ReplyDelete
  24. @Azza FirzaWah.. Jadi.. Kalau ade masa singgah lah blog sye. http://sayasukaberbelogger.blogspot.com/

    ReplyDelete