Tutorial : Cara Membuat Header Transparent Tanpa Photoshop


DIINGATKAN, ENTRI NIE PANJANG.


Assalamualaikumm


okay, dah lama kan korang mintak tutorial nie ? and malam nie, sementara azza free, azza nak mengajar korang macam mana cara nak buat header transparent macam azza nie, warna purple gituu, wahh, tapi simple mimple je lah, azza pun masih baru dalam dunia mengodek header nieh, ekeke, kang ada berita, azza bagi tau kat korang plak ye.


okay, tanpa berlengah lagi, azza meh rapat rapat, budak pmr, 15 tahun nieh nak mengajar korang .

pertama korang kena ada ;- photoscape (download here)
gimp 2.6 (download here)



* gambar gimp 2.6 korang bila dah di download *


okay, dah siap download ? download pun kejap aja tau, tak lama lama punya, ada jeh dalam 2 3 minit, okay, pertamanyaaa, korang bukak korang punya photoscape tau . bila korang dah bukak, korang terus menuju kepada editor tang camera comel tu tau ^^ . lepas tu korang edit lah korang punya word ke, gambar ke kat situ, nie contoh yang azza buat, buruk ja, pukul 9 tadi baru buat screenshot nie tau, hangat hangat lagik, hik





nampak tak apa yang azza buat tu ? apa? tak nampak ? siapa yang tak nampak, pendek umur ya, hiks, okay okay, joking sajaa, yang tu korang pandai pandai ah edit okay, azza percaya, korang kan kreatif, hik


okay, then, bila dah save, korang buka pula korang punya gimp 2.6 tu, yang nie konflik skit, so diingatkan, berhati hati dengan tutorial nie okay .


okay, korang klik korang punya gimp 2.6, korang masuk dekat File - Open . Then dekat open korang tu, korang akan jumpa iniiii, tengok bebaik ea .




okay, nampak tu ? then korang pilih folder yang korang save header tadi, macam azza, azza save nama test so azza pilih yang test . jadi, nampak kan ? haa, dia akan jadi gituu, kat sini lah memainkan peranan macam mana nak transparentkan gambar, okay, tengok bebaik tau .





daripada ada putih, jenggg3 tengok apa yang keluar .





okay, nampak itu ? tiada dah kan putih tu semua ? haa, tu lah yang dinamakan transparent, so untuk buat macam tu, korang tengok plak nie .


right klik - image - layer - transparency - add alpha channel


kalau trsalah eja, azza mintak maaf ye, hehe, okay, korang klik korang punya add alpha channel tu then korang tekan fuzzy dan dalam masa yang sama tekan button DELETE dalam keyboard yang memainkan peranan delete gambar putih tadi, gambar fuzzy yang azza dah petakkan dalam gambar dia atas .



okay, dah dapat tangkap ? then, selepas dah siap, korang dah boleh save ! masuk file balik - save a copy then korang akan nampak petak nie .








save pada PNG tau, korang tengok plak setting yang azza buat nie, ikot bebetul apa yang azza tick .





haa, gitu, sekarang korang dah ada header ttransparent, macam mana nak masukkan dalam blog, macam nie caranyaa, korang ikut nombor nie tau .












last sekali, save lah, tak puas hati ? apa kata korang preview, bila dah preview automatik akan jadi macam nie !




alhamdulilah siap sudah, sekarang tamatlah sesi kita pada malam nie, jumpa di malam esok dengan tutorial menu bar daripada azza, sekian, terima kasih, gudluck :))

152 comments:

  1. oww,,mcm senang,,eheheh,,leyh try ni,,tenkiu cikgu azzafirza cumeyl!~:)

    ReplyDelete
  2. makna kata bukan buat pakai photoshop la ni..

    ReplyDelete
  3. thanks dik. nak try :D

    dah lama cari ni.

    http://fentomatte.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. cara nih lagi senang .. tankiu :)

    ReplyDelete
  5. muda2 lagi dah pandai ya...tahniah azza..tutorial kamu selalu mudah faham dan best!

    TiPs mEnGgOrEnG iKaN KeLi dEnGaN sElAmAt"

    ReplyDelete
  6. azza...
    walau umur muda, gigih ya carik ilmu yg berkaitan dgn blogging...Cayalah azza..saya pun tgh nak belajar buat header..buruk benar blog saya takder header..nanti kalau dah siap, saya bagitau ya..
    Thanks Azza

    ReplyDelete
  7. a'ah.. cam senang tp x sempat nk wat lg.. ^_^

    ReplyDelete
  8. ok fine..
    akak mu yg x kreatip n buta IT ni nak try..
    hehehe..
    kalu tgk kat blog xdak tuh mksudnya x jadik..huhuhu
    thanx budak pmr!!! =)

    ReplyDelete
  9. azza, teman dah try bt tapi awat ble tiba nak tekan fuzzy n delete, sume jadi dot???
    x jadi cam azza..huhuhu

    ReplyDelete
  10. nice ! thanks for sharing ya..:)

    ReplyDelete
  11. Tq dik...
    bleh blaja wat bg cantik2...

    http://nurwanniey.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. @KELI OH KELI

    ehehe, anugerah, thanks btw :))

    ReplyDelete
  13. @nanne_manja

    hehe, baiklah, welc, gudluckk

    ReplyDelete
  14. @qyqa

    uik tak boleh ? try tekan leklok

    ReplyDelete
  15. Anonymous10:43:00 AM

    thanks for this tuto.. ina

    ReplyDelete
  16. @Amera Amir

    button untuk hilangkan background yang kita tanak :)

    ReplyDelete
  17. Salam azza...

    Boleh bantu Fadah tak untuk buat header transparent nie...
    fadah x berapa pandailah...

    ReplyDelete
  18. aida kurang paham la macam mane na edit pic gne photoscape?.buad ta jadi.

    ReplyDelete
  19. tq cikgu azza..:D..
    p cam ne nak wat tmpt header tu transparent???klo sye de wane putih...blakang pmr candidate tu x de wane papekan..p sye de warne putih la..camne eak nak ilangkan warne tuh...:))

    ReplyDelete
  20. @fadah

    fadah : di facebook ye :)

    ReplyDelete
  21. @juesamm minx

    cara tu laa yg azza ajarkan tu, ekeke

    ReplyDelete
  22. xpaham laa part fuzzy uh , dah try tkan u and delete button serentak , then pix trus hilang .

    ReplyDelete
  23. @Nienyz Ayub

    pict terus hilang ? erk, kan azza aja nak bagi kaler putih je ilang .

    ReplyDelete
  24. erm akak , boleh tlg buatkan adek header tak ?
    nie belog adek , www.bumisayacantik.blogspot.com
    kalau mintk tolong buat , kene bayar ke ?hehe

    ReplyDelete
  25. thnx azza...nk try wat laaa...hope menjadi..hehe..tapi an kat header ade ltak pic kite..cmna yer?? ley aja x?

    ReplyDelete
  26. @pada

    hehe, maaf ye, azza tramat bz skrgg :)

    ReplyDelete
  27. @SuNsHiNe

    just letak, sama jugak apa yg azza ajarkan tu :)

    ReplyDelete
  28. terima kasih dik :)
    jadi..alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  29. eyrah buat x jadi la..transparent dah jadik..tapi gamba besar bila masukkan dalam blog..sampai x muat blog..mcmana nak kecilkan gamba tu..??

    ReplyDelete
  30. kalo yg pakai 3.5 plak mcm ane?

    ReplyDelete
  31. @Sarah

    kalau 3.5 azza tatau ye, sorry

    ReplyDelete
  32. @nur syahirah (sahabat selamanya)

    ubah lebar dan tinggi :) setkan pada num kecil ea

    ReplyDelete
  33. Salam , kak azza . kt mne akk dpt emplate ni ? sye ske lah yg jnis cm ni tp x tau nk cri kt mne , thanks

    ReplyDelete
  34. @Ana

    wslm syg, akk dapat kat mana entah, lupaa, hekk

    ReplyDelete
  35. gimp 2.6 tu mmg memerlukn mse yg lme ke ?

    ReplyDelete
  36. Anonymous7:11:00 PM

    THX for sharing

    ReplyDelete
  37. huhu . nak try laa . thx kayy :)

    ReplyDelete
  38. thanks....jdi dh....=)

    ReplyDelete
  39. Azza, saye try buat tapii tak jadi. Header saye ade putih2 kat blakang tu.mcm tak transparent sepenuhnyaa. mcm mne ye?

    ReplyDelete
  40. akq.,time kaseh...tut0 ney sng laa...mnjady pon

    ReplyDelete
  41. tak de pun save PNG tu..kat aner erk? tolong..

    ReplyDelete
  42. Hy. Sy dh buat, tapi masa nak tekan fuzzy dan serentak dgn delete kan dia delete satu gambar tu. Maknanya satu header tu transparent. Ha, macam mana tu? Dah try banyak kali.

    ReplyDelete
  43. Salam c:
    Nak dapat bendebende yang macam love kecik atas pmr candidates tu kat mne. nak ambil kat ner?

    ReplyDelete
  44. thanks azza 4 this tuto.. i'm really appreciate it :)
    azza btol ke azza ad buat header percuma? Boley x saya nak sertai? Kalo x boley x apee.. sbb dh lama sy nak header percuma.. harap azza balas ea. (:

    ReplyDelete
  45. lmbtnyee nk donlod gimp tuh hukk

    ReplyDelete
  46. hala...xpandai lah..lepas nk save pastu tukar png, dh lost dh..ntah kemana2 je pergi..help!help!

    ReplyDelete
  47. tanx , cikgu kite nieyh !

    ReplyDelete
  48. terime kasih .. jady ! yeay

    ReplyDelete
  49. thanx azza! sgt mmbntu! at first susah jgk sbb x reti gune gimp tu hehe btw nice work!

    ReplyDelete
  50. @WanWanass

    wassalam. tu kat photoscape syg :D

    ReplyDelete
  51. @Irah Adrianna

    buat dulu, skarang dah tak, hihi :D

    ReplyDelete
  52. @H a n a

    hekk, cari laa simpan mana tu smuaa :)

    ReplyDelete
  53. @cma

    welc, happy blogging :D

    ReplyDelete
  54. Kak azza ley x sye nk tnya satu tutorial?? ermm tutorial dye cm niyh kn yg dkt sidebar kak azza pnya blog ni kn kak azza ade buh stu gadget iaitu tajuk dye the story > pstu bwh tulis my faybie > bwh lgi alexa ranking > last sekali total of them ermm cm ne kak azza buat tu yerw.. ble klik dye terkeluar.. arap kak azza balas yerw.. sye slalu bkk blog kak azza cntik...

    ReplyDelete
  55. terima kasih utk tutorial ni :>

    ReplyDelete
  56. HAI. SAVE PADA PNG TUU APE? TAKDE PONN. TAK BERAPA FAHAM TANG NAK SAVE TU JE.

    ReplyDelete
  57. Akak , File-Open ada dekad mana ?

    ReplyDelete
  58. wow ! tengss buad tuto neh . :D

    ReplyDelete
  59. @SuE KeUn SuK

    welcome, happy blogging yah :))

    ReplyDelete
  60. @HajarKassim

    bukan dia punya pop out, akan kuar .png

    ReplyDelete
  61. @sweet story

    dah lama dah buat , nie link dia :P

    http://zaza96.blogspot.com/2011/04/tutorial-cara-membuat-widget-jquery.html

    ReplyDelete
  62. thank.. weee!! akhir nye berjaya..

    ReplyDelete
  63. kenapa nak add alpha tu x boleh tekan?

    ReplyDelete
  64. @misz shaden

    scroll ajeh, dia pasti ada =)

    ReplyDelete
  65. @♥ Gemuk ♥

    tekan sampai boleh :) baca betul-betul apa yang azza buat tuh :D

    ReplyDelete
  66. oh..kalau buat gambar dari photoscape baru boleh eh?saya buat macam tu baru boleh..:)

    ReplyDelete
  67. dah jadi pun..terima kasih bebanyak..:D

    ReplyDelete
  68. kat mana akak azza cari background untuk blog akak comel la..:)

    ReplyDelete
  69. hey . nak tanya . kalau blog kita memang daa sedia ada header . then mcm mana nak gntikan header yg sedia ada tuh dengan header yang kita buat sendiri ?? pening lah . hahaha .

    ReplyDelete
  70. thanks kak azza :)) menjadi!

    ReplyDelete
  71. wahh..nak try buat la,tq azza :)

    ReplyDelete
  72. salam. nice tuto. mmg dah lama mencari tuto ni. akhirnya jumpa kat blog omey ni. thanks. :)

    ReplyDelete
  73. azza akak dh wt tpi yg putih 2 xmau ilang r....

    jmput r tgok honeyfizia.blogspot.com

    ReplyDelete
  74. Salam Nor Azah....

    Anyway nice info & tutorial to sharing...terima kasih diatas info yang diberikan...suka sgt2 & informatif untuk bloggers...

    BTW kami dah follow blog Nor Azah, jangan lupa singgah & follow blog kami lepas ni ye... :-) TQ

    www.mylovely-cats.blogspot.com

    ReplyDelete
  75. wah ! thanks sangat sangat sangat kak azza ! mesti kak sy suke bile die tgk tuto ni!! sbb dh lame die nk tau camne nk wat header transparent ngan photoscape ! :3

    ReplyDelete
  76. Terima Kasih, sangatsangat :)

    ReplyDelete
  77. wow..tuto nie mmg tebaik laa.tq ajar,sy dh pndai nk buat header transparent..:)

    ReplyDelete
  78. wow..tuto nie mmg tebaik laa.tq ajar,sy dh pndai nk buat header transparent..:)

    ReplyDelete
  79. azza,, eyda buat tak jadi transparent pun.. eyda ikut semua step2 yang azza ajar tu.. tapi tak jadi la.. kenape ek??

    ReplyDelete
  80. huhu..susah jugak...tapi ok la da try!!thnx tau!

    ReplyDelete
  81. try la buat ally :))

    ReplyDelete
  82. wassalam. sama sama amyy :))

    ReplyDelete
  83. azra : ada je , tgk betul betul kay

    ReplyDelete
  84. wassalam. sama sama azizi :))

    ReplyDelete
  85. hehehe , kirim salam akk ye syiqeen.

    ReplyDelete
  86. sama sama rabiatul :)

    ReplyDelete
  87. sama sama seyla :)) dah jadi tanggungjawab saya

    ReplyDelete
  88. try lagik kay eyda :))

    ReplyDelete
  89. sama sama lydia :)) gudluck

    ReplyDelete
  90. macam ok jer,,,,jap g nak wat,nga download,,,tq,,,,
    http://gieshazy.blogspot.com/ MEH LER SINGGAH

    ReplyDelete
  91. Terima kasih atas entri ni. Dh lama sy cari cara nk buat header mcmni. Akhirnya jumpa jugak. Terima kasih byk2 Azza... Nnti bleh la sy try buat sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. sama-sama :) goodluck tahu ^^

      Delete
  92. sebelum nim..sye try gune adobe photoshop,klau nak download kene tunggu 9 jam,klau gune gimp nim kene tunggu beberape jam or minit??

    ReplyDelete
  93. sis mcm mna nk save,akak try nk save png x bleh la.dia sruh save guna xcf format je

    ReplyDelete
  94. scrol area xcl tuh, ada yang png punya :))

    ReplyDelete
  95. thanks utk tuto ni ^^ puas hati rase dapat buat header sendiri walaupun tak bape nak cantik hehe

    ReplyDelete
  96. same g0es t0 me...cmne nk buat nie..t0l0ngggg hukhuk

    ReplyDelete
  97. salam, nak tanye. button DELETE tu nak cari kat mane? xjumpe laa. huu

    ReplyDelete
  98. mane nak cari button DELETE? tak jumpe laa. huu

    ReplyDelete
  99. Zulfa : Alhamdulillah ! senang nya ! memang bermanfaatt betull larh ! tenkiuu , syukran , terima kasih , nandri , sey2 , alikato ! :D

    ReplyDelete
  100. @MeLaTi PuTiH dah boleh buat ke headernya?

    ReplyDelete
  101. @najhan :) button delete tu dalam keyboard awak je. cari button DEL

    ReplyDelete