Tutorial : cara membuat nama blog bergerak di tab menu



haip korang

satu lagi tutorial azza nak kongsi dengan korang, kali nie azza nak ajar korang macam mana nak buat nama blog korang yang cun lagi cantik tu bergerak gerak, macam contoh yang azza bagi tu okay, caranya mudah sahaja.


log in blog > design > edit HTML > tekan ctrl+f dan cari <head>

bila dah jumpa, korang paste code nie di bawah dia okeyh.

<script language='JavaScript'>
var txt=&quot;Comot dan momot pasangan berkasih sayang&quot;;
var kecepatan=200;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout(&quot;bergerak()&quot;,kecepatan);}bergerak();
</script>



p/s : yang azza boldkan tu korang tukar pada ayat korang sendiri okeh



Love,

91 comments:

  1. nais tutorial! thanks! :)

    ReplyDelete
  2. @Siti Fatimah Fuzz

    sorry, hehe, dah update tu, head :))

    ReplyDelete
  3. @Azza Firza

    hehe..lupe plk...gud gelll..:P

    ReplyDelete
  4. @Azza Firza

    hehe...ok girll...btw, im a boy...haha

    ReplyDelete
  5. da try,tp ta boley pon..
    ples help me :(

    ReplyDelete
  6. wa ~ thank you !
    tutorial yang menarik ,
    i want to try !

    ReplyDelete
  7. heeh..tengkiu...kita sgt jakun..dah buat lepastu sendiri teruja... :P

    ReplyDelete
  8. nape x jdix ea ? huhu .

    ReplyDelete
  9. @Zatie

    tak jadik jugak? pelik. dua atas nie jd jek

    ReplyDelete
  10. pas isi borang exchnage link klik kat ne???x jumpe...

    ReplyDelete
  11. @faizlaster

    klik pa? banner der, bukan link, hik

    ReplyDelete
  12. hehe...xde ah..xde xde button submit form..hehe..ni da ade..cane nk wat tu ey...nk letak gk lam blog...

    ReplyDelete
  13. haha..misunderstanding jap..hehe

    ReplyDelete
  14. pandainye.. nak cube gak la..
    Jemput ke:ALL IN ONE

    ReplyDelete
  15. thanks for the tutorial :)

    ReplyDelete
  16. @faizlaster

    saya pun dah pning? wahahha

    ReplyDelete
  17. boleh tunjuk screen capture gambanye tak ? saya tak jumpe head tuh :3

    ReplyDelete
  18. @ny'saa farah

    agagaga, kan ada dia punya code ? just tekan CTRL + F dan find :P

    ReplyDelete
  19. yeahhhaaa,,,TQ azza.....suke sangat4~~

    ReplyDelete
  20. salam , i baru join blog so rasa susah la nk design blog nie . . so mcm mana erk ?

    ReplyDelete
  21. @bungaxore93


    wassalam, pada awalnya, awak kna dapatkan teknik asas ea :)

    ReplyDelete
  22. hai syg..akak buat xjdik pun..

    ReplyDelete
  23. akak kenapa saya takboleh copy bende nie???

    ReplyDelete
  24. knape xboley nak save afta paste??

    ReplyDelete
  25. ctrl + c untuk copy okayy akupunyeblog !~

    ReplyDelete
  26. ctrl + c untuk copy okayy jae :D

    ReplyDelete
  27. ctrl + c untuk copy dan CTRL + V utk paste kay ainaz

    ReplyDelete
  28. cari head tak jumpa pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. head tuh wajib ada untuk semua blog, macam mana boleh takda? err -.-

      Delete
  29. headnya di sblah mana yaa?
    :(

    ReplyDelete
  30. tekan ctrl f untuk cari :)

    ReplyDelete
  31. nice tutorial,, tq
    hasilnya ad dlm http://isamismail.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. peningnyerrr nk edit blog nie baru arini wat sape2 tlg plssssssss tensen2

    ReplyDelete
  33. nice mbak bro...
    jgn lupa FOLLOW back blog ane ya temen2..
    nih UGL-KREATIF.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. @cheq : teruskan usaha anda! :D

    ReplyDelete
  35. @hazriq : tekan ctrl + f untuk mencari. comnfirm ada ;)

    ReplyDelete
  36. nak wat anak panah cantik 2 cam ne pulak.....???

    ReplyDelete
  37. tq adik sayangssss...sgt membantu =)
    follow you =)

    ReplyDelete
  38. terima kasih adik azza :) Dah jadii.

    ReplyDelete
  39. info yang menarik saya dah cuba ternyata memang menarik tq.

    ReplyDelete
  40. Great Site I Love This Site,Beautiful Template's Great Tutorial's Great Design's And All Feature's :-)
    Free Blog

    ReplyDelete
  41. klau untuk blogskin pn bole guna ke?sbb dah try tak jadi pape pn ...hehe

    ReplyDelete
  42. Tak Faham Lor...boley ajar trang sket lpas tkn edit html tu nk tkan ape lak??

    ReplyDelete
  43. thanx.. jemput singgah ke blog kita.. im new to blogging.. be my teacher.. hhuhu.. ;)

    ReplyDelete
  44. thankz..da lame cry cara nk buat nie..

    ReplyDelete
  45. Thanks. Sangat2 membantu

    ReplyDelete
  46. @AdzEryn Bloggerzz

    lps edit html. cari yang azza suruh ^^ just follow all the steps. hehe

    ReplyDelete
  47. @Ukhti Azza Akak,saya pon org kelantan! CVntik blog ^__^

    ReplyDelete
  48. siss , tolonggg , dh tryy tapi tak reti :(



    ReplyDelete
    Replies
    1. dah boleh ke belum? hee baru tengok komen

      Delete