Tutorial : cara membuat nama blog bergerak di tab menu



haip korang

satu lagi tutorial azza nak kongsi dengan korang, kali nie azza nak ajar korang macam mana nak buat nama blog korang yang cun lagi cantik tu bergerak gerak, macam contoh yang azza bagi tu okay, caranya mudah sahaja.


log in blog > design > edit HTML > tekan ctrl+f dan cari <head>

bila dah jumpa, korang paste code nie di bawah dia okeyh.

<script language='JavaScript'>
var txt=&quot;Comot dan momot pasangan berkasih sayang&quot;;
var kecepatan=200;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
segarkan=setTimeout(&quot;bergerak()&quot;,kecepatan);}bergerak();
</script>



p/s : yang azza boldkan tu korang tukar pada ayat korang sendiri okeh



Love,

91 comments:

  1. da try,tp ta boley pon..
    ples help me :(

    ReplyDelete
  2. wa ~ thank you !
    tutorial yang menarik ,
    i want to try !

    ReplyDelete
  3. heeh..tengkiu...kita sgt jakun..dah buat lepastu sendiri teruja... :P

    ReplyDelete
  4. nape x jdix ea ? huhu .

    ReplyDelete
  5. @Zatie

    tak jadik jugak? pelik. dua atas nie jd jek

    ReplyDelete
  6. pas isi borang exchnage link klik kat ne???x jumpe...

    ReplyDelete
  7. hehe...xde ah..xde xde button submit form..hehe..ni da ade..cane nk wat tu ey...nk letak gk lam blog...

    ReplyDelete
  8. pandainye.. nak cube gak la..
    Jemput ke:ALL IN ONE

    ReplyDelete
  9. boleh tunjuk screen capture gambanye tak ? saya tak jumpe head tuh :3

    ReplyDelete
  10. @ny'saa farah

    agagaga, kan ada dia punya code ? just tekan CTRL + F dan find :P

    ReplyDelete
  11. yeahhhaaa,,,TQ azza.....suke sangat4~~

    ReplyDelete
  12. salam , i baru join blog so rasa susah la nk design blog nie . . so mcm mana erk ?

    ReplyDelete
  13. @bungaxore93


    wassalam, pada awalnya, awak kna dapatkan teknik asas ea :)

    ReplyDelete
  14. akak kenapa saya takboleh copy bende nie???

    ReplyDelete
  15. ctrl + c untuk copy okayy akupunyeblog !~

    ReplyDelete
  16. ctrl + c untuk copy okayy jae :D

    ReplyDelete
  17. ctrl + c untuk copy dan CTRL + V utk paste kay ainaz

    ReplyDelete
  18. Replies
    1. head tuh wajib ada untuk semua blog, macam mana boleh takda? err -.-

      Delete
  19. nice tutorial,, tq
    hasilnya ad dlm http://isamismail.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. peningnyerrr nk edit blog nie baru arini wat sape2 tlg plssssssss tensen2

    ReplyDelete
  21. nice mbak bro...
    jgn lupa FOLLOW back blog ane ya temen2..
    nih UGL-KREATIF.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. @hazriq : tekan ctrl + f untuk mencari. comnfirm ada ;)

    ReplyDelete
  23. nak wat anak panah cantik 2 cam ne pulak.....???

    ReplyDelete
  24. tq adik sayangssss...sgt membantu =)
    follow you =)

    ReplyDelete
  25. terima kasih adik azza :) Dah jadii.

    ReplyDelete
  26. info yang menarik saya dah cuba ternyata memang menarik tq.

    ReplyDelete
  27. Great Site I Love This Site,Beautiful Template's Great Tutorial's Great Design's And All Feature's :-)
    Free Blog

    ReplyDelete
  28. klau untuk blogskin pn bole guna ke?sbb dah try tak jadi pape pn ...hehe

    ReplyDelete
  29. Tak Faham Lor...boley ajar trang sket lpas tkn edit html tu nk tkan ape lak??

    ReplyDelete
  30. thanx.. jemput singgah ke blog kita.. im new to blogging.. be my teacher.. hhuhu.. ;)

    ReplyDelete
  31. thankz..da lame cry cara nk buat nie..

    ReplyDelete
  32. @AdzEryn Bloggerzz

    lps edit html. cari yang azza suruh ^^ just follow all the steps. hehe

    ReplyDelete
  33. @Ukhti Azza Akak,saya pon org kelantan! CVntik blog ^__^

    ReplyDelete
  34. siss , tolonggg , dh tryy tapi tak reti :(



    ReplyDelete
    Replies
    1. dah boleh ke belum? hee baru tengok komen

      Delete