Tutorial : Disable Copy Text

Hye peeps,

hari nie azza baik hati, nak kongsi tutorial dengan korang macam mana nak elakkan ayat korang daripada dicuri, okay, tutorial nie ada adik dekat facebook yang di request, kena laa buat jugak walaupun masa selalu sibuk, azza akan start sibuk na, nak buat macam mana, PMR timee, (:


Disable text


log in blogger > dashboard > layout > add a gadget


<script type="text/javascript">
//form tags to omit in NS6+:
//http://eking.in
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]

omitformtags=omitformtags.join("|")

function disableselect(e){
if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
return false
}

function reEnable(){
return true
}

if (typeof document.onselectstart!="undefined")
document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
document.onmousedown=disableselect
document.onmouseup=reEnable
}

</script>


then add a gadjet tanpa title okay ? SIAP ! hehe

okay, yang nak cool, kononnya alah menatang tulisan tu keluar oops apaa laa kan, korang leh guna tutorial nie,

log in blogger > dashboard > layout > add a gadget


<script language='JavaScript'>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="No Right-Click!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>


yang bold tu korang tukar pada ayat korang sendiri ea, siapp, selamat mencuba.

Love,

25 comments:

  1. menarik ni ok takenote ngee ngee

    ReplyDelete
  2. akak,yg pnjg2 tu kite kene salin ke??

    ReplyDelete
  3. @farhanah fadulah

    akk bg dua, pilih salah satu okay

    ReplyDelete
  4. okay,j=hana faham..
    tapi hana xdapat cari yg simbol yg gelombong2 tu..
    hehe.. :)

    ReplyDelete
  5. good luck pmr! *tiba tiba. ;)

    ReplyDelete
  6. kak azza , thankz .. dh ley wt dh :D ..

    ReplyDelete
  7. macam mane??? argghhhhh
    gile aq jadinye.. hehehe

    ReplyDelete
  8. azza knp x boley copy ni??? help me please,,,

    ReplyDelete
  9. Anonymous12:25:00 AM

    sye share tutor nie , keyh :) sye credit nme awk .

    ReplyDelete
  10. @Rina

    okay, thankie sayangs <3

    ReplyDelete