Tutorial : Cara meletakkan background di tajuk post dan sidebar post

korang tahu tak apa itu background ? oke, latar belakang lah kan ? so here this azza nak tunjuk dekat korang macam mana nak letak backgroung dekat sidebar post, post date and main post. senang sahaja,


contoh background seperti ini .




log in blog > dashboard > design > edit HTML dan search h2 { untuk background date and sidebar .


okay, di bawah dia korang hanya perlu tambah code ini,

border: 2px DOUBLE #F660AB;
border: 3px DOUBLE #F9B7FF;
}

( untuk none background, means boarder aja, cam azza guna nie )


dan untuk background, korang hanya perlu tambah code ini :


background:url('code GIF korang')



manakala untuk tajuk post pulak korang perlu cari :


h3.post-title { atau tak jumpa yang itu, korang boleh search : post-title {

sama jugak, korang hanya perlu add

border: 2px DOUBLE #F660AB;
border: 3px DOUBLE #F9B7FF;
}


dan untuk background :


background:url('code GIF korang')



contoh azza bagi yang azza punya .

h3.post-title {
text-align:center;
margin: 0;
padding: 0;
font-weight: none;
line-height: 2.0em;
font-size: 20px;
background:#F9A2BE;
}


dan satu lagi

h3.post-title {
margin: 0;
padding: 0;
font-weight: none;
line-height: 2.0em;
font-size: 20px;
text-align:center;
background:background:url('code GIF korang');
}


dah puas hati ? apa lagik ? save sahaja, kalau jadi tinggalkan komen ye, tak jadi pun tinggalkan komen tau, haha.



Love,

27 comments:

  1. good tutor azza :)
    thanks for sharing

    ReplyDelete
  2. ala, nak buat tp blog akak mcm berat sgt dah. xberani nak edit bagai neh. huhu.

    ReplyDelete
  3. die punyer font tuh bsar sgtlah kak azza...
    klau nk kecikkan bleh ke ?

    ReplyDelete
  4. yg first skali tuh .. ;)

    ReplyDelete
  5. @noraim

    alololo siann akk, pepandai eh seimbang belog :)

    ReplyDelete
  6. @sYaSyA uMaIrAh

    pandai edit okelah sygg :) boleh je :))

    ReplyDelete
  7. i x pandai . . . hehehe . . tolong ajar boleh x? chumel la ur background . .

    ReplyDelete
  8. @syada729

    hehee, ajarkan ? :) btw, thanks

    ReplyDelete
  9. jadi lagi ! yeayy ! mekaseh azza ! kebetulan plak kaler mmg matching , so tapayah tukar code kaler lagi dah . cume tulisan je tukar but still , osem ! =)

    ReplyDelete
  10. makaceh toturialnya sudah follow awak :)...jom lepak di blog workshop girl http://workshopgirl86.blogspot.com/ dan follow...

    ReplyDelete
  11. jom singgah sebentar diblog sy..

    ReplyDelete
  12. jom singgah di http://ciklalink.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. hey . kalau dalam html tu takde h2{ ? mcm mna eh ?

    ReplyDelete
  14. Thanks for your tuto.. help me a lot

    ReplyDelete
  15. @rajajim cari coding selepas code h2

    ReplyDelete