Tutorial : Cara membuat banner kreativiti menggunakan photoscape .


oke, hari sabtu yang indah nan pura pura ini, padahal buat entri nie smlm, azza nak share ngan korang macam mana nak buat banner dengan cara menggunakan kreativiti menggunakan photoscape, okes, just straight to the point, senang simple as coklat hacks, jom terjah .


open browser photoscape > editor dan perhatikan apa yang azza buat nie .





1st : korang pilih korang nak letak picta mana, ikut kreativiti memasing, hasilnya, nanti kita ssma tgk oke, kalau azza, guna gambar azza sndrik dan satu lagi, korang kena tahu, korang nak set ukuran banner tu berapa, cam azza, 125 X 125 so itulah juga yang azza buat.




2sd : bila dah kotak banner korang tu cun, korang pun dah boleh save banner tu, buat banyak banyak oke, multiple gitu, kalau boleh buat salinan dalam 6 atau tujuh untuk kesesuaian ayat nanti, kalau salah buat, tak ke dah ada penganti kan ? ekeke, think kreatif dear :)





okes, then bila dah okay, korang jangan risau, krang save siap siap then masuk balik ke tab editor dan tgk anak panah tu, dia pergi ke bahagian aniGIF kan ? so , apa lagi ? jangan risau, korang pun pergi sana .




4th : bila dah bersiap sedia, korang drag aka tarik banner tadi ke ruang atas tu, automatik korang boleh tgk dia bergerak laju dan di number dua, korang boleh setting aap yang korang nak, jalan mendatar, menegak, perlahan, laju semua boleh, asalkan kreatif suah .

Photobucket

cth yang azza punya jep :)


yang button ketiga, tiba masa untuk save, senang bukan ? have fun :) gudluck, jangan lupa bagi tahu azza yang korang dah brjaya, nnt azza p bw blog anda oke :))


Love,

24 comments:

  1. kak xleh nak buat lah azza... tolong kak plizz...

    ReplyDelete
  2. thanx kak azza. jadik!!

    ReplyDelete
  3. jadik2....time kaseh kak azza....heeee....<3

    ReplyDelete
  4. kak azza...sya pnya dahh jd cume mcm mna nk msukkan dlm blog ek??heee...

    ReplyDelete
  5. tenks for info berguna!
    kalau dah siap cane plak nak dptkan buat code banner ek?

    ReplyDelete
  6. dah letak kat blog add as picture.. tp die tak gerak2 pun??

    ReplyDelete
  7. ha..ha..ha..!! aku dah selalu buat banner guna photoscape 3.5 ni...tak kira lah banner tu dlm format Png, Gif dgn jpeg..ha..ha..selagi code banner tu ada, mcm2 jenis banner bleh buat...tp aku tak seberapa mahir lah nak buat tutorial banner yg siap dgn code skali tu...tp tutorial akan dilakukan dlm masa terdekat di blog aku yg tak seberapa ini...Jdi apa yg cik azza ni ajar memang betul utk tutorial banner ni..yg dah buat banner animasi tp tak jdi tu mungkin ada tersilap kot...ko org edit dulu gambar tu kat editor pastu "save as" dan "save as" lagi mengikut bilangan gambar yg bersesuaian dengan objek bergerak cth mcm ayat tu ke...pastu baru ler ko org pergi kat animated pastu drag je semua gambar itu tdi kat animated editor tu...aku hanya berblog walking utk menmbah ilmu..he..he..http://doctormobileteam.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. @Pu3 !

    ok syg, welc :) tahniah ye

    ReplyDelete
  9. @najwa wawa :D

    tahniah da jadik, hehee, just upload jeh lah :) tak pung host dekat photobucket.com ea syg :)

    ReplyDelete
  10. @mynameismy

    hehehe, bukan add as pictured :) host dekat photobucket.com dulu sygg :)

    ReplyDelete
  11. @Janovic@vic

    hehehe, panjang nau komenn, btw, thanks :)

    ReplyDelete
  12. Jadi kakk! Terima kasihh :*

    ReplyDelete
  13. tip yg berguna....

    meh laa ziarah sini plak
    http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2012/07/sekuntum-super-wiregurlz.html

    ReplyDelete
  14. Kak Azza , Kak Azza ! Dah jadi lah kak ! thank you so much ! :*

    ReplyDelete