Tutorial : Cara membuat new page dibuka automatik bila satu link / gambar ditekan .

Huwaaa panjang pulak yee tajuk kali nie, apa apa pung hope enjoy, hari nie azza nak ajar korang macam mana nak buat new window di buka automatik bila korang tekan korang punya link, gambar, hyperlink atau apa apa pun yang ada dalam blog, cara nie semudah ABC sahaja, cun dan harap korang pun dapat belajar sama sama .


log in blog > dashboard > design > edit HTML dan di situ korang search <head>


okay, dah jumpa ? bila dah jumpa, di BAWAH code head tu korang tambah code nie .


<base target='_blank'/>



okay, dia akan menjadi seperti ini .


<head>
<base target='_blank'/>



okay, then preview dulu, kalau tak menjadi, bagi tahu tapi azza tersangat lah konpem, benda nie akan jadi, PREVIEW, bila dah puas hati, SAVE terus, nak buat post macam azza ? jangan lupa bagi kredit, azza benci copycats, even kau tuh sapa pung, adik aku, abg aku dan akk aku, izin harus diminta dan azza pun dah dapat detect sapa yang salu check azza punya code, thanks haa sebab tiru yang aku punya, sorry, ayat kasar .


p/s : azza tak ingat, azza penah amek tuto nie dari sapa entah, kalau ada orang tahu, bagitahu link eh, nnt azza bagi kredit pada beliau, thanks .



Love,

25 comments:

  1. tengs kak azza ~ dhh jadii :DD

    ReplyDelete
  2. uih.. bekeng nyer.. sapa takut nak try.. hehe.. gurau jer.. thanks.. nak cuba try jugok..hehe

    ReplyDelete
  3. tengs yerr.. suda menjadi ~~

    ReplyDelete
  4. Thanx Azza! Dah buat+dah jadi.. Sukenye akak..

    Hari ni akak ngadap blog Azza je blaja tutorial :D

    ReplyDelete
  5. jady suda ~ maceh azza !

    ReplyDelete
  6. thnks azza . dah jadiii~

    ReplyDelete
  7. thnx kak azza :D dah jadi dahhh.

    ReplyDelete
  8. sis nak tanya.macam mana nak buat,pages macam azza ni erk.Hmm.bila tekan entry,profile,stuff or links azza tu teros keluar page.Camne nak buat erk?T

    ReplyDelete
  9. cik meraa : kan tutorial dah bagii :))

    ReplyDelete
  10. thengs adik azza atas tutorial nye :)
    jemput singgah di blog akakk, tp biasa biasa je , thengs again yaa ^.^

    ReplyDelete
  11. Anonymous10:48:00 PM

    thanks menjadi :))

    ReplyDelete
  12. Anonymous10:48:00 PM

    thank u dah jadi :)

    ReplyDelete