Tutorial : Cara membuat youtube music player


assalamualaikum.


siapa nak belajar tuto nie angkat tangan cepat ? hehe, best gitu lorhh tapi azza teramat amat tak sarankan korang buat benda nie okay ? satu menyerabutkan walaupun dia tengok look nice n smart tapi haruslah korang dengar cakap azza, tanak kehilangan pengunjung takyah buat, nak hilang pembaca, silakan buat :) semua itu terletak pada hati masing2, okay :)


lets start :)) tengok gambar urutan nie okay :D






penerangan ayat :

1 : korang search dekat situ tajuk apa yang korang mahu buat, of course buka di site youtube.com

2 : tekan button embed kalau lagu korang tu cepat loading okay

3 : korang boleh edit korang punya lagu tu dekat area num tiga, kat situ korang haruslah tekan use old embed, tak tekan, tak menjadi ea :)

4 : okay, site besar kecilkan korang punya video, dah menjadi ?

5 : apa lagik, silakan copy code ituu, dan code korang akan menjadi seperti ini kan ?


<object width="480" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="390"></embed></object>


okay, then seterusnya korang potong apa yang azza boldkan di bawah ini :


><object width="480" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param></span><embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="390"></embed></object>



bila dah potong dia akan jadi automatik macam bawah ini kan ? okay, now lets edit our code again :)


<embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="390"></embed></object>


yang width : korang tukar pada 200
yang height : korang tukar pada 25

tu saiz yang biasa orang guna dan untuk automaik kan lagu korang hanya perlu tambah code autoplay=1& sebelum code amp;hl=en_US

okay, dan bila di preview, code semua itu akan berubah menjadi

<embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="200" height="25"></embed>


boleh paham apa yang azza buat nie ? bila dah siap, save sajork dalam html korang tu, caranya,

log in > dashboard > design > add a element > add html code


sebagai hiburan telinga, okethanxbai.




Love,

14 comments:

  1. camne na ketengahkan musicplayer tu yehh ?

    ReplyDelete
  2. nuraliasarah996:20:00 PM

    dh jdi la akk.
    tq. btw, knpe akk kte srbut ?

    ReplyDelete
  3. @nuraliasarah99

    tatau lah dik, ttbe bengang, ekeke

    ReplyDelete
  4. thanksyou azza . dah dapat da . berguna sgt ! hehe

    ReplyDelete
  5. Salam,nak tanya.Macam mana akak buat masukkan youtube player dalam post.Boleh bagitau macam mana tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam dik. cara yang sama jugak nak masukkan youtube player nieh ke sidebar ^^ just paste coding youtube je ^^

      Delete
  6. yeayyyyyy!!!!gune yg akak punye baru jadi!!!gembiranyaa!!! follow yek

    aunimadihah.blogspot.com

    ReplyDelete