Tutorial : ( UPDATE ) Cara transparentkan gambar

semudah abc je cara ini, jangan risau, satu persatu azza tunjukkan . pertama sekali, korang buka korang punya gimp 2.6 tu, kalau tak ada boleh download, gimp 2.6 (download here) yang nie konflik skit, so diingatkan, berhati hati dengan tutorial nie okay .


okay, korang klik korang punya gimp 2.6, korang masuk dekat File - Open .




okay, nampak tu ? lepas tu korang pilih gambar yang korang save tadi, haa, dia akan jadi gituu, kat sini lah memainkan peranan macam mana nak transparentkan gambar, okay, tengok bebaik tau .



daripada ada putih, jenggg3 tengok apa yang keluar .





okay, nampak itu ? tiada dah kan putih tu semua ? haa, tu lah yang dinamakan transparent, so untuk buat macam tu, korang tengok plak nie .


right klik - image - layer - transparency - add alpha channel ( RUJUK GAMBAR )




kalau trsalah eja, azza mintak maaf ye, hehe, okay, korang klik korang punya add alpha channel tu then korang tekan fuzzy dan dalam masa yang sama tekan button DELETE yang memainkan peranan delete gambar putih tadi, gambar fuzzy yang azza dah petakkan dalam gambar dia atas .



okay, dah dapat tangkap ? then, selepas dah siap, korang dah boleh save ! masuk file balik - save a copy then korang akan nampak petak nie .



save pada PNG tau, korang tengok plak setting yang azza buat nie, ikot bebetul apa yang azza buat dan seterusnya .




dan


selamat maju jaya ! :)




Love,

14 comments:

  1. niesz selalu pkai photoshop tuk transparent ni..mcm2 cara ley guna kan..

    ReplyDelete
  2. As Salam.. tahun ni amik pmr ke?..muda-muda dah blogging ek.. ok la tu,,boleh jadi blogger berjaya satu hari nnt. gud luck dgn exam,

    ReplyDelete
  3. o0o0 kecik2 lagi dah ade blog.. expert pulak tuh

    jom baca dan komen 10 telefon bimbit terhebat.

    ReplyDelete
  4. selalu guna photoshop buat transparent ...tp ter-delete dah photoshop...uhuhuhuhuhuh

    ReplyDelete
  5. fuzzy tu kat ne??? tak bape faham sangat lahh..adoii

    ReplyDelete
  6. @niesz

    aah , ada 3 cara kalau guna photoshop , hikk

    ReplyDelete
  7. @Ina

    wassalam, amin, doakan eh kakak :)

    ReplyDelete
  8. @oty Mera

    fuzy tu dekat board yang sama ;0

    ReplyDelete
  9. hee..nice blog n tutorial akak...hehe suka2..

    ReplyDelete
  10. @eika zulaikha

    okay, welcome, happy blogging yah :D

    ReplyDelete
  11. @Little lopdidoo ♥

    okay, welcome, happy blogging yah :D

    ReplyDelete