Tutorial : Cara Membuat Widget Jquery Slider


ehem , assalamualaikum.


maaf, lambat update , azza baru balik aja dari pusat membeli belah sekitar kota bharu, pehh , letih kemain, rugi tak bawak camera, tak tahu pulak, bila balik aja dari jamuan rumah saudara, abang terus offer pergi kota bharu, semangat nie, ikot ajalah , 3 jam dekat sana, balik laa, sungguh memenatkan, pehhh .


apa apa pun , kita start dulu dengan tutorial kedua, cara nak masukkan widget Jquery Slider , jeng3 , azza sahaja namakan dia Jquery Slider, nama sebenarnya azza tak tahu eh , widget nie pun azza tak ingat amik kat mana , maaf ye sifu ! apa apa pun , jom terjah ! ((:

pertama : log in blog > dashboard > design > add a elemet > html javascript




dalam petak hodoh ituu korang masukkan code comel ini :

<style type="text/css">
h5 {
font-family: Calibri;
font-size: 13px;
padding: 0 0 1em;
font-weight:bold;
color: #ffffff;
}
.msg_list {
list-style: none;
margin: 0;
padding: 0;
width: 100%;
}
.msg_head {
padding: 5px 10px;
cursor: pointer;
position: relative;
background-color:#F6CEF5;
margin:1px;
}
.msg_body {
padding: 5px 10px 15px;
background-color:#F4F4F8;
}
</style>


<script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/jquery01/tabmenuaccordion.js"></script>

<script type="text/javascript">
$(document).ready(function()
{
//hide the all of the element with class msg_body
$(".msg_body").hide();
//slides the element with class "msg_body" when paragraph with class "msg_head" is clicked
$("#firstpane h5.msg_head").click(function()
{
$(this).next("div.msg_body").slideToggle(700).siblings("div.msg_body").slideUp("slow");
});
//slides the element with class "msg_body" when mouse is over the paragraph
$("#secondpane h5.msg_head").mouseover(function()
{
$(this).next("div.msg_body").slideDown("slow").siblings("div.msg_body").slideUp("slow");
});
});
</script>

<div class="msg_list" id="secondpane">
<h5 class="msg_head">Nama Widget Code 1</h5>
<div class="msg_body">

code 1

</div>

<h5 class="msg_head">Nama Widget Code 2</h5>
<div class="msg_body">

code 2


</div>

<h5 class="msg_head">Nama Widget Code 3 </h5>
<div class="msg_body">

code 3

</div>

<h5 class="msg_head">Nama Widget Code 4 </h5>
<div class="msg_body">

code 4


</div></div>


sila ubah apa yang telah azza BOLDkan , kalau korg nak masukkan 3 widget, buang yang keempat tu, kalau nak masuk lima dan lebih tambah aja code itu. boleh paham ? kalau tak paham , boleh tanya ea , selamat mencuba ^^,



thanx reading (:
Lots Of Love,

11 comments:

  1. thanks azza :)) dah lame carik tuto nih :)) nak cuba la .. kalau tak jadik sy tanye azza okeh :D

    ReplyDelete
  2. mcm tau2 je tengah mencari tutorial ni! hehe. nice info :DDD thanks !

    ReplyDelete
  3. Anonymous9:42:00 PM

    thanks 4 the information. loike it . =)

    ReplyDelete
  4. @syusyada

    hehehe okehh , gudluck :)

    ReplyDelete
  5. azza,,, blog mu bagus, kapan2 nak tengok blog aku, http://kelvin-razblogger.blogspot.com/

    salam from indonesia..

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum.. leh tanya x? tuto ni untuk ap eh? ahha sowwy tanya soalan bdoh

    ReplyDelete