Tutorial : Cara Untuk Print Screen

Assalamualaikum, hari nie azza nak ajar abang abang, kakak kakak dan adik adik untuk printscreen, azza printscreen bukan menggunakan telefon ye, azza guna photoscape sahaja, kalau rajin lagi just guna keyboard pun boleyyy :0


hari nie, azza start dengan cara menggunakan photoscape, kalau yang tak reti nak downlaod macam mana, azza ajar juga macam mana nak download tapi di lain post, kalau tak reti lagi, maka, azzza ajar kaedah menggunakan keyboard



okay, pertama kali korang kena ada ini -


photoscape (download here)


download tauu, bila dah download, korang bukak dia punya application tu. macam kat bawah ini :



tekan alah warna merah dan kelabu tuu, then dia akan automatik keluar macam ini :




then korang hanya tekan button ituu, ada empat button semuanyaa, so far, senang sahaja.






bila dah tekan, gambar dia akan automatik ke editor, jadi dekat situ lah kalau korg kreatif lagi, boleh tambah macam macam,




dan apabila siap sudah, save pada .PNG ( lihat gambar )





wish you good luck :) semoga berjayaa ! oke, bye !

Lots Of Love,

13 comments:

  1. thanks, dah lama nak belajar cam ner print screen, akhirnya dpat jugak..

    http://nurfiyda.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Tutorial yang menarik. :)

    ReplyDelete
  3. law gune keyboard cne kak???

    ReplyDelete
  4. @yani

    okee, t azza ajarkan :)

    ReplyDelete
  5. slalu gune keyboard je lau nak buat print screen..
    rupenye leh pakai photoscape gak..
    hehe..
    :)

    ReplyDelete
  6. 0whh.. cmni rpanya.. bru tau.. huhu.. thnks! sgt2 mmbntu..

    ReplyDelete