Tanda Period vs Tanda Hamil

assalamualaikum semua!


Ini ENTRI PERKAHWINAN atau khas untuk yang BAKAL BERKAHWIN.

haritu dalam post SINI, azah ada cakap kan yang azah ingatkan mengandung eh sekali adik P datang pulak :P hehe. as first mom to be macam azah ni, alahai. terkadang tertanya tanya kan. kita ni mengandung ke? ke period? eh dulu waktu bujang simptom nak period tak macam ni kan? eh ke perubahan hormon. yes. exactly same like me. terkadang azah pun tertanya tanya jugak benda yang sama. habis je ovulate, terus datang tanda tanya. ni simptom apa ni. pregnant ke. hati dah berbunga. yelah kan. sebab diri mana pernah pregnant. hahaa. so bulan ni azah dapat discover tanda tanda period. kena diingatkan jugak tanda setiap orang ni lain lain tau :) manatau tanda tanda period ni boleh bantu adik-adik yang bakal period. hehe. so, lets check it out sepanjang a week yang azah dapat discover.


istilah penggunaan TTCians
CD - cycle day (start period hari pertama jadi CD1)  
DPO - day past ovulate (lepas ovulasi, terus jadi DPO1)


11/1 - DPO 7 - CD22
badan azah jadi lesu. sungguh penat rasanya. tekak pun rasa pahit. time ni azah suka makan coki coki sebab nak bagi neutralkan balik rasa dalam mulut. kerap lapar. tetiap masa rasa nak mengunyah je. haha. pastu malam ke atas badan jadi panas sejuk on off. perut pulak rasa mengeras. aduhh. sungguh, sakit kalau mengeras ni. jerawat timbul area pipi. ada satu kecik comel je jerawat area pipi. hihi


12/1 - DPO 8 - CD23
spot brownish setitik dekat spen**. lepas tu, pakai pantyliner dah takde dah brownish tu. selalu nak pee. tambah tambah pulak hujan hari tu, jadi toilet dengan azah pun berkawan baik. haha. sakit pinggang pun menjadi-jadi je.






13/1 - DPO9 - CD24
cramp perut macam lepas lepas. sakit pinggang. br*** sensitif. senuh sikit pun dah sakit. huhu sedih sungguh. pastu malam tu kan, nak sangat makan roti tempayan tapi tak dapat. bila tak dapat automatik weh jadi tersesak-esak jeeee. alahai. padahal benda kecil je kan tak dapat roti tempayan je pun. haha.  


14/1 - DPO10 - CD25
brownish spot + lendir awal pagi waktu bangun subuh. time ni memang penuh pantyliner. assume nak period tapi bila salin pantyliner lepas tu, takde jugak. sakit pinggang makin menjadi-jadi. cramp perut. sebelah malam perut mengeras sebelah kiri. sebelum pergi makan roti tempayan dekat kedai, sunggah di 7eleven beli upt brand forsure RM12.05. hahaa. tu harga satu UPT  tau. mahal sungguh. kihkih. pastu waktu makan roti tempayan tu, suami pn ada mengadu panas badan 2-3 harini. pastu check tekanan darah pun normal. nadi denyutan pulak atas 90. orang cakap kalau nadi 80 ke atas pregnant. haha. azah rasa time ni aku ni pregnant ke kan :P

*** naluri cakap pregnant tu sebab ada brownish yang keluar. selama ni kalau nak datang period, takde pun brownish macam tu. 




15/1 - DPO11 - CD26
check UPT for the first time in my life. hahahaa. jawapannyaa? OF COURSE LA NEGATIVE. haha. pastu lepas check upt tu, dapat mimpi pregnant tak jadi lepas subuh. pastu bangun pagi tu, jadi malas berat tubuh je rasanya nak buat keje. bila check panties, keluar keputihan macam creamy gitu. sebelum ni waktu bujang nak period takde keputihan pun. so rmacam pelik je kat situ. malam tu, bukak shopee beli 20 batang UPT dengan harga RM12. haha


16/1 - DPO12 - CD27
malam nak tidur tu sakit ulu hati. tak tahulah kenapa. pastu jadi kerap sendawa. mungkin perut masuk angin kot. tak tahulah nak cakap macam mana. badan pun rasa panas je time tu. macam nak demam pun ada.


17/1 - DPO13 - CD28
dan akhirnya segala persoalan yang berlaku dalam minggu tu terjawab, bangun pagi rupa-rupanya adik P datanggg. hehehe. nampak gayanya bukan rezeki lagi kan. takpe. lepas ni kita usaha lebih lagi. keluar dari toilet, bagitahu dekat suami. suami pun nampak positif je. suami ckp "takpe bukan rezeki kita lagi" tapi walaupun suami cakap begitu, azah sedihlah juga kan. huhu. sedih je tengok muka suami.







itulah sedikit sebanyak yang azah dapat kongsikan. saja nak share dengan semua. nanti nanti bila ada anak, boleh la throwback kan oo macam ni rupanya tanda period selepas perubahan hormon kahwin. hehee. azah pun masih belajar lagi dalam alam perkahwinan ni. sebab baru 3 bulan kan kahwin. takpe, lepas ni azah nak praktikkan OPK pulak. tu dah borong OPK tu. hihi. kita tengok keberkesanan OPK pulak pada diri azah. doakan kami ye ;)



6 comments:

  1. Thanks for sharing!! ^^ nice info :) btw Hana tag kak Azah dalam entri ni ->

    http://pululudreams.blogspot.my/2018/01/segmen-blogwalking-by-miss-kepeng.html

    ReplyDelete
  2. @Mizz'strawery Smile thanks hanaa tag akak :D nanti akak buat segmen tu ye :D

    ReplyDelete
  3. apa yg awak asa sama spt saya rasa.. period saye spttnya datang between 1-5hb mcm tu.. jd 2hb dia kuar xbanyak.. mcm tanda2 hari pertama tp bkn mcm darah haid.. mlm tu pakai pad pun jan xpakai ja..dia kuar mcm hari2 terakhir period.. esok nya 3hb pakai pad bersih lgsg xda kuar darah sampai la sekarang.. huhu xtau la adakah jd ke tak sbb skrg masuk minggu ke tiga selepas haid 1 hari je.. tkt nak check upt tkt still negatif.. skrg just wait next period hoho..p perut skrg smcm, skit pgg sekejap ade kejap ok kejap dtg balik.. huhu

    ReplyDelete
  4. @Nurul Huda sekarang tak datang lagi ye adik P? adakah implementation bleeding? hiks. azah doakan ada rezeki baby untuk sis awal tahun ni. aamiin ya rabbal alamiin

    ReplyDelete
  5. Good sharing azah.. Lain org lain simptomnya kan. Cikyan pulak, bila cik P nak dtg, ada masa akan cirit birit dulu seroun dua, pastu bru tau dah period. Ada masa pulak, rasa xselesa. Mcm ada lendiran something else la. Pastu ada mse mcm xde tanda plak. Hahahhaha. Kdg kompius, apesal nih. Hahhahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. lain org lain simptom kann. azah pun memacam simptom. tup tup period. hahaa

      Delete