Day 3 – Your idea of the perfect first date.

Salam semua!



selamat berhujung minggu. so post kalini pasal hari ketiga 30 things in 30 days challenge. klik SINI untuk check it out apa la permainan challenge ni kan :p ahaks. boleh la korang tambah2 entri guna game ni. bagi yang lack of ideas, boleh try buat game ni untuk banyakkan entri korang tau :)



okay, harini nak cerita pasal idea untuk jadikan first date kita ni perfect. jujurnya, kami mana ada first date pun. hahaha. sebab duduk sekampung so mana tahu dan mana ingat bila kali pertama kami berjumpa. ewah. suami kata kali pertama jumpa, suami dah jatuh hati pada isterinya ni. lalala. ye ke macam tu? agaknya boleh percaya tak ye? haha. okay okay, memandangkan azah ni mana ada first date dan azah ni bukanlah sweet romantik mana pun, so point-point Idea of the Perfect First Date ni azah buat apa yang terlintas di fikiran azah waktu ni.



1. Dapatkan izin ibu ayah

apa apa yang nak dibuat pun mesti dapatkan izin mak ayah. azah berani tabik for those keluar dengan bukan mahram dan dapat keizinan daripada mak ayah. inform la mak ayah, sekurangnya mak ayah tahu apa aktiviti kita kan. lagi baik first date di rumah bakal isteri je.



2. Bukan berdua-duaan

sambut first date dengan berdua-duaan tu bukannya romantik mana pun. kalau dah suami isteri, okaylahh nak first date berdua-duaan kan tapi kalau bukan mahram tu, lebih baik ELAKKAN. tak elok mata memandang. so kalau nak keluar berdua as mahram, better la ditemani orang ketiga. kalau keluar berdua macam tu, orang ketiga yang menemani syaitan ye. so no no no keluar berdua.



3. Katakan TIDAK kepada bunga-bunga

seriously tak semua perempuan sukakan bunga. alamak aii. azah salah seorang yang tak sukakan bunga. membazir tau beli bunga mahal mahal, last last layu jugak. hahaha. tu belum masuk cerita beli bunga di cameron highlands, balik rumah esok terus layu. punyalah excited kata bunga boleh tahan sampai bertahun kan. eleh, sembang je lebih :P haha. so why not tukarkan kebungaan tu kepada something yang biasa tapi romantik seperti contohnya chocolate, suprise delivery, buskers nyanyi, atau something yang orang tak biasanya buat :P




4. Pilih tempat yang boleh dijadikan memori

seeloknya tempat date tu biarlah kawasan orang ramai dan tempat yang menarik sebab tempat tu lah yang akan diingati sampai bila2. contohnya, rumah bakal pengantin isteri. eh menarik tau kalau nanti cucu cicit tanya kat mana first date kita pastu kita jawab kat rumah. haa. secara tak langsung tu boleh tunjukkan nilai yang baik untuk anak cucu. yelah, nak dapat family yang sakinah mawadah warahmah, kita dulu yang kena jadi mawadah warahmah. hehe




rasanya tu jela dulu kot :P azah nasihatkan first date ni biarlah dengan ORANG YANG TEPAT dan PADA WAKTU YANG TEPAT supaya kita tak tersalah langkah kemudian hari. first date biarlah simple dan sederhana, lepas kahwin nanti banyak lagi perkara-perkara penting yang melibatkan duit tau. :) so, fikir-fikirkan dan selamat beramal.





40 comments:

  1. haritu ada buat jugak 10 days challenge sampai skrg taksiap lagi haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpee. buat perlahan2 asalkan siap. haha

      Delete
  2. nak date pun x calon. hahahahaha. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. sabarrr. jodohmu akan datang juaa

      Delete
  3. no3 tu boleh bagi benda lagi special dari bunga
    hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2. banyak lagi hadiah lain boleh bagi kan

      Delete
  4. Sooo true!! ^^ Heee =D Hana tak related but 100% sokong hujah kak Azah!!

    ReplyDelete
  5. first date ni penting actually sebab dari first date lah yang tentukan nak continue relationship tu ataupun cukup sampai situ je

    ReplyDelete
  6. First date, dia datang beraya kat rumah lah kiranya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh bestnyaaa. jumpa mak ayah dulu kan mntak restu diaorang. hehe

      Delete
  7. Tapi sekali sekala dapat bunga best jugak kan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala okay la. kalau dah lama2 tak best jugak. hihi

      Delete
  8. tp yg no 1 tu ramai abaikan kannn

    ReplyDelete
  9. kalau first date, sy suka pergi lepak minum petang je. makan ringan2 dan berbual...

    ReplyDelete
  10. nice one.Nak ngedate ikut syariat la kan..hehe ..kawen nnti date la puas2

    ReplyDelete
  11. Good sharing azah. Bagus jugak idea sis. Hahahhaa. Tp dah tawar hati dah utk first date smua tu. Nk tggu putera raja je jatuh dr langit. Hahahhaha.

    Btw good idea la azah utk entry mcm ni. At least ada gak idea kan utk buat entry setiap hari. Xde la rasa xtau nk update ape kan. Hahahaha

    ReplyDelete