#3 Tips Naikkan Pageviews dan Unique Visitors




Assalamualaikum semua!


so dua tips dah settle cara macam mana nak Naikkan Pageviews dan Unique Visitors. okay, jadi harini kita continue tips ketiga pula.


#3 : Tanamkan sifat rajin untuk blogwalking


kalau kita nak blog kita orang nak, kalau kita nak tengok blog kita ada orang baca, kita sendiri dulu kena ikgtiar cari cara macam mana supaya orang baca blog kita. salah satunya ialah dengan blogwalking. tahu tak apa maksud blogwalking ni?


blog - medium penulisan iaitu blog 
walking - berjalan


blogwalking? blog yang berjalan-jalan. ok gurau. bukan blog yang berjalan sendirinya, kita lah yang kena jalankan blog tu. haha. pening ye? alah istilah mudahnya, korang jalan jalan blog orang lain, tinggalkanlah jejak. samaada di chatbox atau komen dalam post blogger tersebut. tetapkan dalam diri sehari berapa blog yang anda nak kunjungi.


tak tahu la sis macam mana nak kunjung blog ni
camne nak tahu siapa aktif dalam blogger ni?
agaknya berapa blog nak lawat sehari?


terpulang berapa blog. mana nak tahu blog masih aktif? okay macam ni. kita mesti ada sorang yang aktif berblog kan. alah azah kan aktif berblog. so macam mana caranya? setiap yang komen dalam post azah, azah akan dedahkan identiti blognya. so ni la peluang kepada kalian untuk blogwalking! uuntuk mudah, azah klafikasikan sebagai 4 orang.


A - azah
B - blogger 1 meninggalkan komen
C - blogger 2 meninggalkan komen
D - si pencari blog untuk blogwalking


bila A update blog, B dan C akan komen. nah, ini peluang D untuk blogwalking pula di blog B dan C. faham tak? tu baru B dan C yang komen, kalau seterusnya ada 30 yang komen. 30 la sahabat baru yang korang dapat. tu kalau 30 30 yang rajin balas komen, okay kita letak la 25 je yang suka jalan2 blog orang ni. haa so dapat la 25 kawan baru. best kan? best!



so selamat beramal!



31 comments:

  1. nice tips! tapi nak blogwalking skrg internet boleh tahan slow haha bertabah jelah pv sendu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah takpee. asalkan posting hari2 pun dah okay :D

      Delete
  2. Nice sharing... Pernah juga buat macam tu... Waktu ada masa terluang saja laa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp. ada free time, kena amalkan blogwalking ni :D

      Delete
  3. good tips azah. singgah blogwalking sini kikihh~

    ReplyDelete
  4. Nice sharing. Thank you for the tips :)

    ReplyDelete
  5. betul2
    bila ada masa terluang memang rajin blogwalking sebab nak bagi orang tahu kewujudan blog kita :)

    ReplyDelete
  6. Salam, menarik tipsnya.
    www.idawidyani.com

    ReplyDelete
  7. Nice tips kak Azah! sooo truee kena rajin BW barulah kebabom orang datang serbu blog kita kan? hehe ^^

    ReplyDelete
  8. itu yg membezazkan blog dgn socmed yg lain... ramai blogger baru x tau kepentingan BW ni...

    ReplyDelete
  9. Setuju blog walking tu penting TAPIiii... janganlah sekadar tinggalkan komen aje tapi tak baca pun entry blog tu huhuhuu...

    ReplyDelete
  10. betul tue, tetapi benda nie lah yg sy slalu liat nak bwat huhu.. nice tips

    ReplyDelete
  11. Nice tips... OM kne cuba ni >< Thank you tau!

    ReplyDelete
  12. Saya tengok internet connection jugak laa..kalau internet laju, memang excited nak blogwalking tapi kalau slow tu yang jadi malas tu hurmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn. kalau internet takde acane nak blogwalking. hehe

      Delete