Apa Nak Tulis Dalam Blog?

Assalamualaikum semua.



terkadang kita buntu kan apa la kita nak taip sehari ke sehari ni. yelah kita duduk rumah je, tak kerja, tak pergi mana, jadi apa nak ditulis. rutin harian kita pun sama je kan. dont worry pakcik makcik kakak bro adik sekalian. sebenarnya apa yang terjadi di sekeliling kita ni, kita boleh je taip sebenarnya.


contohnya, situasi kita nak balik kampung dalam masa seminggu lagi, dalam masa berfikir barang apa untuk dibawa, kita masak, sambil masak kita basuh baju guna machine washine, sambil tu layan anak nak main-main dengan kita.

ni contoh saja tau. dengan satu statement di atas, azah boleh simpulkan lima enam entri yang boleh dibuat. enam entri dalam satu situasi sahaja. banyak tak? banyak! enam entri enam hari dah tau. haha. apa entrinya? lets check it out



1. #1 persiapan balik kampung - kemas beg
2. resipi ikan patin masak tempoyak
3. kelebihan guna washine machine untuk membasuh baju
4. tips layan anak sewaktu sibuk
5. lumrah basuh baju - basuh, keringkan, sidai, angkat jemuran, lipat, susun
6. tips uruskan baju dengan baik
7. barang emergency ketika di kampung
8. tips travel bersama anak kecil



alah tadi azah kata 6 entri kan, tup tup senarai eh 8 pulak! hahaa. haa see, sebenarnya banyak je kita boleh bincangkan, huraikan, kongsikan. nak atau taknak je sebenarnya. so jangan fikir negatif negatif, in shaa Allah kita mampu hasilkan post entri dengan kualiti yang terbaik tau! all the best semua.




34 comments:

  1. Banyaknya idea dapat dikembangkan dari aktiviti seharian kan...yang malasnya satu je,,,malas ambik gambar, haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. betulll malas amik gambar jee kan

      Delete
  2. Nice tips kak Azah! ^_^ Idea tu sebenarnya sentiasa ada cuma kita ja yg tak berapa nak kreatif kadang2 kan? heheh :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. betull. kena kfreatif kembangkan ideas. hihi

      Delete
  3. Byk idea utk tlis entri tu. CR kadang2 blank nk tlis ape.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe. boleh belajar kembangkan idea. hehe

      Delete
  4. W'salam Azah, salam perkenalan..
    Sis selalu tulis blog ikut apa yang terlintas di fikiran..
    Kadang-kadang ada juga ketandusan idea, huhuhu
    By the way, nice sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn. apa terlintas kena tulis laju2. haha

      Delete
  5. mungkin lepas ni azah boleh buat entry pasal bagaimana cara nak mematangkan penulisan blog hehe.

    ReplyDelete
  6. yes
    banyak je boleh tulis
    janji kreatif
    hehe

    ReplyDelete
  7. hehe memang lah kadang2 dah blank otak. xtau ape nak post hehe..yg penting kreatif ^^

    Jom Baca Ni
    Penjagaan Muka Homemade

    ReplyDelete
  8. Aah..betul tu tapi nak tulis tu xdak masa la pulak..Aiya..

    ReplyDelete
  9. banyaknya idea azah. shu pun tak boleh nak kembangkan lagi, insyaAllah akan biasakan diri buat entri dan kembangkan idea.

    ReplyDelete
  10. mmg byk cara nk dpt kn idea...yg membezakan adalah mls dgn x je kannnn...

    ReplyDelete
  11. terbaek.. ejulz tulis apa yg terlintas di fikiran.. hehe

    ReplyDelete
  12. kesemua yg ada dalam senarai tu bagus utk dijadikan entri. sebab ramai yg cari di google

    ReplyDelete
  13. hahahahaha betul sangat tu azah. Kadang satu kejadian tu boleh up sampai 5,6 entri

    ReplyDelete
  14. Wah banyak idea tu kak. Hihi. Mmg kreatif kan. Hihi. :)

    ReplyDelete
  15. setuju.
    aida ni idea byk, masa takde ha ha ha ha :)

    ReplyDelete
  16. Waa thanks for sharing..
    Biasanya banyak gak idea-idea camtu tapi bila nak taip ja terus blank xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpee. nnt ada idea tulis balik. hihi

      Delete