Mati Tidak Mengira Umur

Salam semua.


Jumaat weekend yang lalu, lepas dari azah balik menyambut ulangtahun kelahiran anak taska tempat azah bekerja, suami bagitahu kat azah, jiran azah baru je menghembuskan nafasnya yang terakhir. azah pula macam terkejut. "ye ke b, ye ke b?" yelah kan, jiran azah tu usianya masih muda, belum sampai lagi 50-an, azah syak arwah baru berusia 45 tahun macam tu. anak-anak pun masih ada yang bersekolah rendah. rasanya yang bongsu baru darjah satu macam tu. suami azah mengiyakan je. cepat2 azah ajak suami azah ke rumah arwah, nak tengok keadaan jenazah kan.


sampainya di sana, suasana pilu, sebak sangat. masing2 berteleku. anak-anak arwah pun bengkak je mata. Allah. Allah lebih menyayangi ibumu dik. sabar banyak ye. waktu azah sampai di rumah arwah, jenazah belum sampai lagi, dalam perjalanan nak balik ke rumah dah. sempat juga azah bertanya pada jiran azah macam mana sebenarnya terjadi. jiran azah cakap "moksuna sesak nafas sebelum solat jumaat, terus la husband moksuna bawak pergi kecemasan, sesampainya di sana, tangan dah dicucuk untuk drip air tapi tak sempat, moksuna dah takde". Allah mudahnya jiran azah "dijemput pulang".



Al Fatihah.




dalam 10 minit berada di rumah jiran, arwah tiba dengan van jenazah. suasana pilu lagi. anak2 arwah semua dipeluk dengan jiran-jiran dan sahabat rapat. ye lah kan, tak sangka secepat itu ibu mereka tinggalkan mereka. sebaknya rasa :( wajah arwah berseri sangat. meninggal dunia di hari yang mulia sebelum solat jumaat. Allah.


inalilahiwainailahirajiun..


takziah buat anak-anak arwah. Allah lebih menyayangi ibumu adik-adikku. tiba waktu azah nak balik, azah sempat bersalam dengan anak sulung arwah. sempat memeluk sambil ucapkan kata sabar. moga arwah moksuna ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. allahumma aamiin aamiin aamiin ya rabbal alamiin :'(





32 comments:

  1. Al Fatihah. Salam Takziah buat keluarga jiran Azah.
    Sekarang memang iya, mati tak mengira umur. Em.

    https://ikashoid.blogspot.my/2018/03/best-ke-beli-di-carousell.html

    ReplyDelete
  2. Innalillahiwainnailaihirajiun. Semoga arwah ditempatkan bersama org2 yg dikasihiNya.

    Sedihnya kan, kecik2 dah xde mak..

    ReplyDelete
  3. Innalillahiwainnailaihirojiun... Hana paling takut dengar berita kematian.. even tak kenal si mati pun Hana tetap rasa sesuatu dalam diri umpama jantung kena tumbuk!

    Al-fatihah buat arwah...

    ReplyDelete
  4. Innalillah.
    Semoga arwah ditmptkan di klgn org yg beriman

    ReplyDelete
  5. inalilahiwainailahirajiun..takziah buat keluarga arwah moksuna.

    ReplyDelete
  6. kawan2 saya pun ramai meninggal dunia tahun nih sedangkan semua muda-muda lagi
    ajal memang tak mengenal umur
    Al-Fatihah

    ReplyDelete
  7. betul. ajal tu tak tengok usia pun. semoga kita sentiasa beramal dengan kebaikan buat bekalan di akhirat kelak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. mudahan ada bekalan kan

      Delete
  8. ya allah..takziah untuk keluarga arwah...moga tabah...sentap...ajal tak kira umur...sobsob

    ReplyDelete
  9. mati tak kira waktu, peingatan yg baik. semuga kita sentiasa bersedia

    ReplyDelete
  10. Amin Amin Amin... :'(

    ReplyDelete
  11. semoga roh dia tenang :(

    ReplyDelete
  12. muda lagi 45 tu, kalau dah ajal memang tak perlu tunggu usia tua. Sedangkan baby pun dah dipanggil untuk ke sana. Semoga keluarga dia redho dan tabah dengan pemergian arwah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sis. mudahan keluarganya boleh terima dengan redha

      Delete
  13. semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 beriman..

    ReplyDelete
  14. kita semua akan dijemput..

    bila dan dimana sahaja kita tidak tahu.

    tiada apa yang perlu dikhuatiri waima anak-anak sekalipun..

    yang perlu ingati cuma rasa berdosa dah tertembus kah belum dengan amalan baik..

    Wallahualam

    ReplyDelete
  15. innalillahi wainna ilahi raajiun..

    ReplyDelete
  16. innalillah...
    sememang nyer tiap saat kita kena beringat yg ajal maut tu di tgn Allah.
    agama di hadapan semua perkara. kerana mati tu pasti.
    last week, ofismet mr.asben meninggal. barah paru-paru. baru 42 thn. sebaya mr.asben.
    pilu bila anak-anak arwah kelilingi arwah time nak solat.
    Allah... anak-anak arwahsebaya anak-anak aida. so, can feel the pain inside suami arwah.
    sungguh insaf rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jodoh ajal hidup mati semuanya Allah tentukan dah kan. mudahan kita meninggal dalam khusnul khatimah. amin ya rabbal alamiin

      Delete