Tutorial : Cara Mudah Tukar Favicon Versi 2018

Assalamualaikum semua.


mesti ada yang tertanya tanya kan, macam mana la nak tukar favicon jadi cantik sikit. kalau macam azah favicon azah AR menandakan AzahRahaman. hehe. yelah kan, blog kita, personality kita sendiri la kan. so tanpa buang masa lets check it out macam mana nak tukar favicon blog ni.


1. masuk editing photo. macam azah, azah guna photoscape je. senang :D
2. resizekan saiz gambar pada 100px x 100px (lebar x tinggi)



3. then kreatifkanlah diri anda macam mana nak buat cantik2. azah nasihatkan buat 2 huruf atau logo sahaja. kalau banyak sangat hiasan nanti tak nampak juga sebab favicon ni kecil sahaja.




4. lepas daripada kita dah puas hati ada logo kita sendiri, kita savekan ia dalam format PNG atau JPEG. letak je nama apa-apa.






5. then masuk blogger > layout > edit favicon





6. choose file. upload new favicon. save





7. review dulu. kalau dah berkenan teruskan je save template okay :D siap!


senang je kan. jom jom kreatifkan diri anda. hehe



22 comments:

  1. pandainya sis azah ni edit2. shu memang ke laut bab2 edit ni. favicon dari zaman purba sampai harini tak bertukar. hahaha

    ReplyDelete
  2. Blog yg tukar favicon ni nampak ekslusif sikit kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp :D nampak la personal blog diaa

      Delete
  3. 😏 Favicon tu apa benda yerk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. favicon tu sebelah url tu :D

      Delete
  4. hahahha kite baru tau favicon tu apaaaa T_T

    ReplyDelete
  5. kaella ingt photoscape tak boleh edit macamni, boleh rupanya.

    ReplyDelete
  6. tutorial yang sangat berguna

    ReplyDelete
  7. suka men tuka tuka favicon nih hehe

    ReplyDelete
  8. dulu sy suka buat benda mcm ni dlm mac skrg x gn mac lg... so kn laa belajar dr mula ;-)

    ReplyDelete
  9. thank you for sharing this tips

    ReplyDelete