Tutorial : Cara Schedulekan Post Versi 2018

Salam semua.


hari jumaat lepas azah ada cakap pasal schedule post kan. mungkin ada yang tak jelas pasal schedule post ni. maksud schedule post ni ialah post yang berjadual. cara ni sesuai untuk orang yang tak rajin untuk buka blog setiap hari *macam azah* dan sesuai untuk yang nak holiday lama-lama dari blogging *macam azah jugak* . sesuai juga untuk yang tiba-tiba ada idea banyak2 dalam masa sehari *macam azah kekadang*. hiks.


okay jadi jelas dah kan apa maksud schedule post ni dan apa tujuannya kan :) okay. so lets check it out Cara Schedulekan Post Versi 2018. kenapa kena ada versi 2018? sebab takut nanti 10 tahun yang akan datang, cara lain pulak yang platform blog dedahkan. hihi.


so caranya ialah :


A. sign in blog
B. tekan new post






C. bila dah masuk bahagian new post tadi, korang akan nampak macam gambar di atas ni kan.


1. tuliskan tajuk apa yang korang nak tulis
2. tuliskan isi kandungan
3. lepas entri dah siap, sebelah kanan ada bahagian schedule. klik schedule. klik set date and time. kat sini korang pilih la pukul berapa dan hari apa nak siarkan entri
4. siap semua, tekan done
5. puas hati dengan waktu dan masa schedule, puas hati dengan isi kandungan. kalau rajin preview dulu. kalau tak, tekan je terus publish


D. nanti di bahagian post akan keluar list-list akan schedule seperti di bawah :)






haa jelas kan? senang je kan? jom try buat schedule post sama-sama! :)




20 comments:

  1. dulu rajin buat schedule post utk setiap hari Jumaat..la ni kerajinan tu kurang tapi masih but scheduled post ..good sharing Azah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena rajinkan diri juga sis. hehe

      Delete
  2. Perasan jugak aritu tapi takde idea nak tulis bebanyak one shot..tu yang tak terbuat set schedule tu. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe satu hari boleh buat banyak post sis. hehe

      Delete
  3. Nak try jugak buat schedule post >_< rasa macam senang lenang sikit kerjanya haha :3 thanks for sharing kak Azah

    ReplyDelete
  4. AD selalu guna schedule post..bukan apa kekadang datang ke idea nya sampai 2,3 post sehari boleh tulis,tapi tak suka post byk byk dalam sehari jd guna schedule post kan.

    ReplyDelete
  5. selalu buat tp pastu delete balik sbb rs cm x sesuai nk share hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah. kalau dah buat, post aje

      Delete
  6. Teman memang selalu buat schedule entry post nie...

    ReplyDelete
  7. Senang sikit bila boleh buat macam ini.. Sebab kadang-kadang tak sempat nak buat entry..

    ReplyDelete
  8. atie always do this! hahaha

    ReplyDelete
  9. kalau org bekerja memang selalu guna ni. tak dapat nak update kat opis

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sis. tu salah satu advantage schedule post ni

      Delete