From Kuala Lumpur to Langkawi




Pulau Langkawi ni adalah satu daripada banyak – banyak pulau di Kedah. Pulau Langkawi ni pulau terbesar antara banyak – banyak pulau yang ada di situ. Pulau Tuba adalah pulau kedua terbesar. Pulau Langkawi ni memang tourist attraction of Malaysia dah berapa tahun dah for many reasons. Locals akan datang Langkawi and mat salleh pun suka datang sini. Firstly sebab pulau ni ada banyak pantai yang cantik, air jernih so bila pergi snorkelling tu syiok je boleh tengok ikan warna warni and terumbu karang tu clear je. Selain daripada tempat yang cantik, pulau Langkawi ni pulau yang bebas cukai so banyak barang kat sini jauh lagi murah dari luar pulau ni. Banyak orang datang sini nak borong rokok, coklat. Yes coklat yang overseas tu diorang akan beli banyak – banyak bawak balik KL. Perfumes pun banyak dibeli kat sini. Bagi non muslim, arak pun bebas cukai so memang lagi murah dari tempat lain. Mak – mak yang datang sini pulak suka beli pinggan mangkuk and periuk. Memang seronok kalau dapat shopping kat sini. Sesuai untuk lapisan umur gitu la barang yang ada kat sini. Tapi kalau tak minat shopping, Langkawi ni ada lagenda yang memang sangat interesting. Lagenda Mahsuri, Pulau Dayang Bunting and lagenda telaga tujuh. Semua attraction ni still dijaga untuk orang ramai datang visit and belajar lebih mendalam pasal sejarah kewujudan Langkawi ni. Jadi memang Langkawi ni ada banyak attraction yang confirm takkan buat korang bosan tak kira korang datang dengan member ke or dengan pasangan or family korang.


Kalau nak pergi Pulau Langkawi ni ada 2 option. Korang boleh naik flight where korang boleh fly directly into the island. Airport dia agak besar and antarabangsa. So ada flights dari overseas yang land kat pulau ni jugak tapi tak semua airline land dekat sini so siapa yang fly dari luar Malaysia diorang kene pilih airline yang land kat island ni. Kalau tak dioran kene fly pergi KL dulu then ambil flight lagi satu untuk pergi Pulau Langkawi.


Option lain untuk pergi Pulau Langkawi ni would be untuk korang drive ke naik bus ke pergi kat jeti Kuala Perlis and korang naik feri ke Pulau Langkawi. Korang boleh bawak kereta korang jugak tapi korang kene bayar extra la. Kalau tak korang kene sewa kereta kat sana nanti. So paling senang is untuk korang beli je flight pergi Langkawi sebab sekejap je flight korang tu. Kuala Lumpur to Langkawi air tickets adalah sangat banyak and murah. Ada banyak airlines yang pergi Langkawi. Airline yang paling common and paling murah is of course Air Asia. Korang boleh dapat less dari RM50 sehala. Kalau korang untung korang mungkin boleh dapat less dari RM 50 untuk return tiket. Tapi korang kene rajin cari promo and check harga tiket selalu. Tapi kalau korang nak pergi bercuti mungkin korang tak perlu beli extra luggage tapi kalau korang tahu yang korang akan visit kedai bebas cukai better la korang beli extra luggage dengan Air Asia tu so that korang boleh beli dengan lagi banyak.


Selain daripada tu airline lain yang fly ke Pulau Langkawi is Malaysia Airlines, Malindo Air, Tiger Air, China Southern, Firefly and Silk Air. Flight – flight lain ni mungkin akan jadi lagi mahal sebab diorang bagi luggage sekali tapi kene compare harga sebab mungkin kalau korang tambah luggage harga low cost airline tu sama je dengan normal flight. Of course kalau korang ada jumpa promo lagi bagus, boleh korang jimat duit.


 Apa – apa airline korang pilih untuk pergi Langkawi pun takde masalah sebab Langkawi ni senang sangat. Lepas korang land korang boleh ambil teksi untuk pergi hotel korang. Kalau korang ambil driver nanti dia boleh hantar balik pergi airport untuk return flight korang. So memang takde masalah airline yang mana korang pilih.



10 comments:

  1. terbaek.. x pernah sampai lagi ke langkawi..

    ReplyDelete
  2. bestnya langkawi! salam kenal dari syaza, done follow :)

    ReplyDelete
  3. teringin sangat nak pergi nak borong pinggan mangkuk hahahaha

    ReplyDelete
  4. Langkawi Permata Kedah hehehee...

    Alhamdulillah Mrs. A dah pernah pergi Langkawi latest Disember 2016.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh bestnyaa langkawi. tak sabar nak pergi lagiii :D

      Delete